Uimitoarele mozaicuri antice din Paphos, Cipru

Orașul antic Paphos din Cipru, fostă capitală a insulei în timpul perioadei greco-romane (secolul al 3-lea î.Hr. la secolul 3 d.Hr.), este astăzi inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. În acele vremuri de înflorire așezarea era considerată una dintre cele mai frumoase de pe malurile Mediteranei, numeroși nobili romani sau locali construindu-și aici locuințe extrem de luxoase și impunătoare.
Casele acestea adăpostesc mozaicuri impresionante și foarte bine conservate, care redau scene pline de culoare din mitologia greacă. Mozaicurile pot fi observate în principal în patru case – Casa Dionysus, Casa lui Orfeu, Casa Aion și Casa Tezeu. Locuințele sunt numite după apartenența mozaicurilor descoperite în interior.
Casa lui Dionysos este cea mai mare și conține cele mai impresionante mozaicuri, majoritatea reprezentându-l pe Dionysos, zeul antic preluat de greci de la traci. Casa a fost construită spre sfârșitul secolului al 2-lea d.Hr. și se presupune că a fost distrusă și abandonată după un cutremur devastator care au lovit insula în secolul al 4-lea AD. Mozaicurile din interior acopereau o suprafață de aproximativ 550 de metri pătrați și au fost executate cu multă migală și pricepere.
Casa lui Orfeu (Orfeu este altă preluarea din mitologia tracă) are un mozaic impresionant care îl înfățișează înconjurat de animalele care îi ascultă muzica la liră. Mozaicurile acestei case sunt din sec. III-lea iar în interior mai regăsim scene care îl prezintă pe Hercules și Leul din Nemea.
Casa lui Theseus este cea mai mare vila romană găsită în Cipru. Construită în a doua jumătate a secolului al-II-lea, casa a aparținut cel mai probabil unui guvernator și a fost locuită și după marele cutremur. Mozaicul principal al casei este înfățișează pe Tezeu răpunând Minotaurul.
Casa de Aion este cea mai mică vilă descoperită. Aceasta conține un singur mozaic care prezinte în detaliu cinci scene mitologice esențiale. Leda și Lebada, copilăria lui Dionysos, triumfala procesiune a lui Dionysos sau pedepsirea unui muzician pe nume Marsyas care l-a provocat pe Apollo la o întrecere muzicală și a pierdut.
sursa: placestotravel.info/
sursa: paphos26.com
sursa: amusingplanet.com/
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu