Cei mai rari și neobișnuiți nori observați vreodată (galerie foto)

Norii Undulatus Asperatus sunt extrem de rari, fiind clasificați de către International Cloud Atlas de abia în anul 2009. Conform specilaiștilor, aceștia se formează în momentul în care vânturile turbulente sau coliziunea masele de aer lovesc partea inferioară a stratului de nori luând forma ondulată. (Mulți oameni leagă însă astfel de apariții noroase de sistemul HAARP). Se pot zări în primele ore ale dimineții sau după o furtună în zonele joase din statul american Iowa sau California. Denumiți şi „valurile agitate”, norii Undulatus Asperatus au fost fotografiaţi pentru prima dată pe cerul din Cedar Rapids, în statul american Iowa, în anul 2006.
Forma lor ondulată, asemenea unor unde, este fascinantă pentru meteorologi care susțin faptul că aceștia, în ciuda aspectului amenințător, nu sunt responsabili de crearea unor fenomene meteorologice extreme, spre deosebire de o altă formațiune de nori la fel de rară, ce poartă numele de Mammatus. Norii tubulari sau Mammatus, se formează în aceleași condiții ca și norii Undulatus Asperatus, deosebirea fiind forma lor și faptul că apariția unor nori tubulari nu ar trebui privită cu bucurie, aceștia prevestind apariția în zonă a unui uragan.
Conform definiției, norii sunt formați din vapori de apă sau gheață sau o combinație dintre acestea. Când se adună foarte mulți vapori la un loc apare automat și fenomenul de condensare. Acesta este procesul prin care vaporii de apă se transformă în lichid sau în formă solidă și are loc atunci când aerul conținând vapori este răcit și devine saturat. Dacă aerul se răcește și mai mult, apa din nori se reîntoarce la suprafața Pământului sub formă de precipitații: ploaie, lapoviță, zăpadă, grindină, rouă sau chiciură.
sursa: usatoday.com/
sursa: rt.com/
sursa: weather.com/
Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu