Materie din afara Sistemului Solar detectată în jurul lui Saturn

Spațiul interstelar este în mare parte gol, dar nu atât de gol pe cât s-ar crede. Există nori de praf interstelar, formați din particule foarte mici provenite din exploziile unor supernove, praf care ajunge la noi pe măsură ce Sistemul Solar se deplasează prin galaxie. Compoziția prafului este misterioasă, așa că sonda Cassini a pornit în căutarea lui, în jurul planetei Saturn, încă din anul 2004.
Nicolas Altobelli, om de știință al agenției spațiale ESA, a analizat 36 de particule de praf detectate de Cassini. Deși numărul poate părea mic, acesta este de cinci ori mai mare decât praful colectat de alte misiuni precedente. Praful este compus în principal din magneziu, calciu, fier, siliciu și oxigen. Granulele de praf au trecut prin procese repetate de decongelare periodică până să ajungă în Sistemul Solar.
„Soarele se deplasează în jurul centrului galaxiei și se confruntă cu diferiți nori interstelari. Trecem prin norul local interstelar de câteva zeci de mii de ani, cu o viteza de 26 km pe secundă. Există și un flux de heliu și praf care intră în Sistemul Solar”, a declarat dr Altobelli pentru IFLScience.
Studiile suplimentare vor continua. Cei mai mulți oameni de știință cred că aceste granule sunt elemente esențiale care stau la baza formării planetelor.
sursa: iflscience.com
traducere și adaptere: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu