Din Aurul Negru al Africii sunt fabricate calculatoarele, telefoanele mobile și consolele Play Station…

Coltan reprezintă prescurtarea de la columbit-tantalit și este cunoscut industrial ca tantalit, un minereu metalic negru de la care se extrag elementele niobiu și tantal. Coltan este un component vital în realizarea condensatorilor care controlează fluxul de curent în circuitele de telefon mobil și calculatoare, iar din anul 2000 și în realizarea circuitelor folosite la consolele Play Station.
Există mine de coltan în Australia, Brazilia, Canada, China, dar cele mai folosite mine sunt cele din Africa unde mâna de lucru este mai ieftină și zăcămintele sunt mai numeroase. Astfel Etiopia și Mozambic se alatură Republicii Democrate Congo, care în prezent ocupă supremația în extracția acestui minereu.
80% din producția mondială de coltan provine din Republica Democrată Congo, care, spune ONU ar fi „foarte bine organizată și cu o exploatare sistematică.”
Coltanul se extrage….cu mâna! Este nevoie de grupuri de oameni care sapă bazine în cursurile râurilor de munte, a văilor, căutând prețiosul minereu în noroi. Un procedeu primitiv, asemănător cu cel al căutătorilor de aur din California din jurul anilor 1800. De aici și denumirea de Aurul Negru al Africii, sau Aurul Albastru, termen folosit de americani.
Din păcate, întreaga industrie a extracției acestui minereu, a adus și o întreagă gamă de probleme și conflicte politice, militare, financiare în jurul Republicii Democrate Congo. Un muncitor obișnuit din Congo realizează un venit de 10 dolari pe lună, pe când un muncitor în minele de coltan, ar câștiga între 10 și 50 de dolari pe săptămâna. Un muncitor bun poate produce un kilogram de coltan pe zi. Aproximativ 90 la sută din tinerii congolezi fac acest lucru în prezent. Extracția acestui zăcământ, este privit de minerii congolezi ca o modalitate de a avea un venit sigur (chiar dacă obținut cu muncă fizică grea) într-o zonă în care războiul și conflictele interne sunt larg răspândite, iar guvernul nu are nici o preocupare pentru bunăstarea cetățenilor.
Sumele pe care corporațiile sunt interesate să le plăteasca minerilor congolezi pentru a extrage cât mai mult minereu sunt infime față de cât câștigă prin producția telefoanelor mobile, a calculatoarelor și a consolelor Play Station.
În Congo, zona principală de unde se extrage coltanul, se află pe teritoriul Parcului Național Kahuzi Biega, habitatul gorilelor de munte. Populația de gorile a fost redusă aproape la jumătate, din 258 de exemplare existente acum câțiva ani, în prezent mai sunt doar 130 de gorile, ca urmare a defrișărilor masive care ușurează mineritul în zonă.
Datorită prejudiciul cauzat populației gorilelor și habitatului lor natural, companiile care folosesc coltan încep acum să ceară doar minereu care provine din surse în care minele sunt explorate în mod legitim și nu este un produs care să conducă la conflicte politice sau militare. Însă acest lucru nu impiedică și nu micșorează traficul de coltan. Minereul nu prezintă amprente geologice și astfel nu se poate spune cu exactitate din ce țară provine! Acest motiv a mărit afacerile ilegale cu acest minereu, iar țări ca Uganda și Rwanda să fie adânc implicate în traficul cu coltan, sustras din Congo și revândut țărilor occidentale.
Aurul Negru este azi o sursă de venit, o sursă de conflict politico-militar, o sursă de trafic internațional și mai cu seamă o sursă a existenței și activităților noastre zilnice prin folosirea telefonului mobil, a computerului, sau a consolelor Play Station.
Reportaj de Mădălina Corina Diaconu
Surse: abcnews, congoweek, cellular-news.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu