Câinii și unele primate ar putea avea abilitatea de a percepe câmpurile magnetice

Păsările sunt capabile să zboare mii de kilometri pentru a ajunge anual la locul dorit, datorită capacității lor de a percepe câmpurile magnetice ale Pământului. Capacitatea poartă numele de magnetorecepție. Acum, cercetătorii au descoperit faptul că ochii câinilor, dar și ai altor primate, conțin aceleași molecule considerate responsabile de această capacitate de ghidare ca și în cazul păsărilor.
Molecula considerată a fi responsabilă pentru acest „al șaselea simț”, despre care unii cercetători susțin că au avut-o și oamenii, însă au pierdut-o, se numește Cryptochrome 1a.
Deși despre anumite mamifere, cum ar fi lilieci și șoarecii, se credea de mult că au o asemenea abilitate de orientare, nimeni nu a studiat prezența acestei molecule. Acum, o echipă de cercetători de la Institutul Max Planck din Germania a demonstrat, pentru prima dată în istorie, că Cryptochrome 1 este prezentă la mamifere precum câinii, lupii sau urși, dar și în cazul unor specii de urangutani și macaci.
Marea surpriză pentru cercetătorii a fost faptul că, din 90 specii de mamifere examinate, doar câteva au Cryptochrome 1, însă printre acestea nu se numără și liliecii sau șoarecii. Ceea ce înseamnă că aceste mamifere folosesc un sistem de ghidare diferit, cel mai probabil acestea se orientează cu ajutorul magnetitei, particule feroase descoperite în celule și care pot fi comparate cu niște busole.
Totuși animalele care au Cryptochrome 1 nu înseamnă neapărat că sunt capabile să perceapă câmpurile magnetice, exact la fel cum o fac păsările, însă descoperirea moleculei ar putea fi un prim indiciu că și mamiferele pot avea această abilitate de magnetorecepție.
sursa: sciencealert.com
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu