Producția prea mică de cacao și cererea tot mai mare va face ciocolata un produs de lux?

Este lumea în deficit de ciocolată? Imposibil să ne putem închipui viața fără acest produs! Dar iată ca experții arată într-un raport recent că în urma proastei organizări a creșterii arborilor de cacao, desertul cel mai iubit din lume riscă să devină o raritate! Alimentarea cu boabe de cacao este încetinită din cauza metodelor agricole mult înapoiate tehnic față de secolul în care trăim… În plus, cererea ridicată la nivel mondial o va face mai greu accesibilă.
Consumatorul tipic occidental mănâncă în medie 286 de batoane de ciocolată pe an, chiar mai multe, dacă acest consumator provine din Belgia, relatează raportul menționat. Pentru 286 de batoane de ciocolată, producătorii au nevoie de 10 copaci de cacao pentru a obține ingredientele cheie în producerea ciocolatei (cacao șunt).
Începând cu anii 1990, mai mult de un miliard de oameni (fermieri) din China, Indonezia, India, Brazilia și fosta URSS au intrat pe piață cu producerea boabelor de cacao. În ciuda cererii crescute, alimentarea cu aceste boabe nu a putut ține pasul și stocurilor de cacao sunt în scădere.
Doug Hawkins, de la firma de cercetare Hardman Agribusiness din Londra, a declarat că producția de cacao este sub o presiune imensă pentru că metodele agricole folosite nu s-au schimbat de sute de ani.
El a spus: „Spre deosebire de alte culturi de pomi care au beneficiat de o dezvoltare pe măsura, având soiuri cu randament ridicat în ce privește producția și tehnicile moderne de management a culturilor pentru a-și atinge potențialul lor genetic, mai mult de 90 la sută din recolta de cacao la nivel mondial este produsă de micii proprietari din fermele de subzistență unde plantarea este nedezvoltată”.
Unele rapoarte sugerează că în Coasta de Fildeș, țara producătoare de top în ceea ce privește boabele de cacao, cultivatorii au recurs la o agricultură ilegală folosind și producția pădurilor protejate pentru a satisface cererea, ceea ce Hawkins numește „distrugerea surselor de ciocolată”. El a mai adaugat: „Toți indicatorii arată că s-ar putea ajunge la un deficit de ciocolată de 100.000 de tone pe an în următorii câțiva ani. În America Latină, în special în Ecuador, fermierii au început să spună ca au nevoie să aducă secolul 21 în munca lor, să regândească această cultură”. De ce durează această soluționare atât de mult? Industria producătoare de ciocolată pare să nu fie deranjată de deficitul boabelor NATURALE de cacao. Probabil că obținerea chimică a acestui produs este mai puțin costisitoare și de aici dezinteresul dovediti în dezvoltarea și modernizarea producției naturale de boabe de cacao.
traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu
surse: dailymail.co.uk, worldcocoafoundation.org
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu