Cunoaste lumea

Noutăți

Statuie ecvestră a lui Mihai Viteazul, unicat în România

  •  
  •  
  •  

Cel mai nou monument din București este statuia ecvestră a domnitorului Mihai Viteazul amplasată în faţa cazărmii Regimentului 30 Gardă “Mihai Viteazu” din sectorul 6 al capitalei, unica statuie ecvestra din România în care calul stă cu ambele picioare din față ridicate. Sculptura din bronz, cu un socul de marmură, este realizată de artistul militar, colonelul (r) Valentin Tănase.

„Este prima statuie ecvestră din România la care calul este reprezentat în poziţie cabrată, ridicat în două picioare. O soluţie artistică mai dificil de realizat şi mai greu de echilibrat din punct de vedere tehnic. Este o mare onoare pentru mine şi în acelaşi timp o mare bucurie de a putea prezenta rodul unui efort artistic derulat pe parcursul a mai bine de un an şi jumatate de activitate aproape neîntreruptă, monumentul voievodului unificator, Mihai Viteazul, Domn al Ţării Româneşti, al Ardealului si a toată Ţara Moldovei. Este prima statuie ecvestră realizată integral la Studioul de Arte Plastice al Armatei în cei aproape 70 de ani de existenţă ai acestei instituţii.”, a declarat colonel în rezervă Valentin Tănase, într-un interviu acordat pentru Radio România Cultural.

ASR-Principele-Radu-155-de-ani-ai-Regimentului-de-Garda-1-iulie-2015-foto-Daniel-Angelescu-c-Casa-MS-Regelui-16
Statuia a fost dezvelită la 1 iulie 2015 la ceremonia dedicată aniversării a 155 de ani de la înființarea Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, prima unitate de gardă a Armatei Române, unitate înființată în anul 1860 sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Unitatea a funcţionat neîntrerupt, sub diferite denumiri, până în ziua de azi. În cadrul ceremoniei, au fost acordate plachete și diplome veteranilor de război și cadrelor militare care au făcut parte din regiment.

ASR-Principele-Radu-155-de-ani-ai-Regimentului-de-Garda-1-iulie-2015-foto-Daniel-Angelescu-c-Casa-MS-Regelui-95593891f682ccf3afee29ec9
„Valentin Tănase a realizat lucrări de pictură murală monumentală și mozaic la sediul Ministerului Apărării, Muzeul Militar Național, Palatul C.E.C., Biserica Eroilor Revoluției din Decembrie 1989, Biserica Sf. Împărați Constantin și Elena-Parcul Călărașilor-București, Palatul Primăriei Oradea și la Cercul Militar Național. A realizat, de asemenea, lucrări de sculptură: busturi monumentale, basoreliefuri, compoziții ronde-bosse, statui ecvestre, monumente de for public. Artistul este decorat cu Ordinul național Steaua României, în grad de Ofițer în anul 2000 și cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler în 2015. Este autorul tablourilor care ambientează Sala Alba-Iulia, Sala Mihai Eminescu și Salonul Fondatorilor din Palatul Cercului Militar Național.” (cmn.ro)

dsc046091
Artistul este cunoscut și pentru realizarea ilustraţiilor cărții „Povestiri istorice” de Dumitru Almaş precum și numeroase benzi desenate istorice din revista Cutezătorii.

f6bd154927d30c9e149c291b05a3f0e9

Mădălina Corina Diaconu, interviu cu artistul Valentin Tănase

foto facebook


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

3 Comments on Statuie ecvestră a lui Mihai Viteazul, unicat în România

  1. Cea mai mare statuie ecvestră din România, in care CALUL STA IN DOUA PICIOARE este expusă în Parcul Titan din Capitală din 2013.

  2. O sculptura superba!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii