Ioan Dicezare, un AS al aviației românești în timpul celui de al Doilea Război Mondial

Cel mai cunoscut moment al carierei lui Ioan Dicezare s-a petrecut în anul 1943. La 22 aprilie 1943 pe timpul când era sublocotenent de aviație, într-o luptă desfășurată lângă Izium (Ucraina), acesta a doborât un avion de bombardament de tip „Douglas Boston”. Echipajul, luat prizonier, a furnizat date privind aerodromurile din zonă.
Ioan Dicezare la manșa avionului BF 109E „Hai fetițo!”
S-a născut la 12 august 1916 în București, într-o familie de origine italiană. Numele de familie original a fost Di Cesare, dar ortografiat întotdeauna Dicezare.
Din 22 iunie 1941 până în anul 1944, a luptat pe Frontul de Est, în cadrul Grupului 7 Vânătoare, pilotând un aparat Messerschmitt Bf 109E, inscripționat „Hai fetițo!”. La sfârșitul anului 1942 avea la activ 5 victorii aeriene.
A luat parte la la Bătălia de la Stalingrad, Dnipropetrovsk și Mariupol, unde a luptat alături de aviația germană împotriva aviației militare a URSS.
La 30 august 1943 a fost decorat cu Ordinul Mihai Viteazul, clasa a III-a. La acel moment avea 14 victorii aeriene.
Aşii români decoraţi în 30 august cu Ordinul Mihai Viteazul: Cantacuzino, Dicezare, Greceanu, Şerbănescu şi Milu.
A participat la campaniile militare de apărare a regiunii petrolifere Ploiești, împotriva acțiunilor aviației de bombardament americane până la 23 august 1944. După această perioadă trece la Grupul 1 Vânătoare unde a luptat împotriva Germaniei până la sfârșitul războiului.
„Dicezare a avut peste 500 de misiuni de luptă și a reputat 16 victorii certe și trei probabile. Unele surse afirmă că ar fi avut 40 de victorii aeriene omologate.” notează pilotul şi realizatorul de documentare Mihai Grecea.
A primit Virtutea Aeronautică şi Crucea de Fier germană și a fost avansat până la gradul de general-locotenent (r) (general cu 3 stele).
S-a stins din viață la data de 10 august 2012 la București. Atunci când un pilot moare se spune că „Escadrila din ceruri a mai chemat un înger”.
reportaj de Mădălina Corina Diaconu
surse: www.worldwar2.ro, wikipedia, forum.il2sturmovik.ru
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu