Salonul Naţional „Mihai Eminescu” la Palatul Parlamentului

În data de 11 ianuarie, 2016, ora 15, la Palatul Parlamentului, Sala de expoziţii „Constantin Brâncuşi”, are loc vernisajul Salonului Naţional „Mihai Eminescu” în cadrul căruia se va desfăşura Expoziţia Naţională de medalii, insigne, plachete, filatelie, cartofilie, carte veche, grafică, pictură şi alte materiale dedicate, de-a lungul timpului, lui Mihai Eminescu, poetul nostru naţional.
Manifestarea este organizată de Camera Deputaţilor – Centrul Internaţional de Conferinţe, Direcţia de Marketing, în colaborare cu Gruparea Colecţionarilor de Medalii şi Insigne „Mihai Eminescu”, din cadrul Societăţii Numismatice Române, cu ocazia aniversării a 166 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti, a celui mai mare patriot român, Mihai EMINESCU.
La această manifestare au fost invitaţi să participe un număr însemnat de colecţionari, pasionaţi de Eminescu, din Bucureşti şi din întreaga ţară.
Un frumos program artistic se va desfăşura în cadrul vernisajului, în care artiştii: Claudia Motea, Crina Linţea, Veronica Gheorghe, Doina Ghiţescu, Petre Pletosu, Şerban Drăguşanu, poetul Robert-Claudiu Toma, Formaţia „Celest”, vor interpretat melodii din opera lui Mihai Eminescu.
Cu ocazia aniversării a 150 de ani de la debutul literar în revista Familia a lui Mihai Eminescu – 25 februarie/9 martie 1866 – 2016, s-a realizat o plachetă deosebită şi un frumos medalion, dedicate poetului naţional. Dimensiunea plachetei: 95 x 120 mm. Editor: Gruparea Colecţionarilor de Medalii şi Insigne Mihai Eminescu din cadrul SOCIETĂŢII NUMISMATICE ROMÂNE.
Placheta şi medalionul au fost realizate de către S.C. ROMBERFIL, Ploieşti, Prahova.
Mihai COSTIN,
Preşedintele Grupării Colecţionarilor de Medalii şi Insigne „Mihai Eminescu” a S.N.R.
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Da frumos tare , si cind ne gindim ca erau unii ca doreau sa il arunce pe Poetul limbii romane la gunoi, acum este salvat la loc de cinste. Felicitari tuturor care au depus eforturi pentru realizarea : Salonul National ” Mihai Eminescu”
Stoiane,
„Erau” si „doreau” , sunt la timpul trecut…
Atentie, ei sunt inca si vor mai fi.
Mai nou am observat o incercare a unora de a pune in umbra pe patriotul Mihai Eminescu , v. „Facerea si desfacerea unui mit-Mihai Eminescu, romanul absolut”-Lucian Boia.Ii scriu numele cu litere mari, e totusi un om batran.Eu respect varsta.
PS:nu-i lasati sa puna laba pe ICR.
Stimați organizatori ai evenimentului cultural Salonul Național „Mihai Eminescu” la Palatul Parlamentului,
În calitate de autor MARIA FILIPOIU, a cărții „ECOURI STRĂBUNE-omagii și memorii în poeme”, în care am consacrat un capitol personalităților istorice, literare și culturale, clasici ai literaturii române, începând cu poetul național Mihai Eminescu,recum și coordonatoarea antologiei „CINSTIRE ÎNAINTAȘILOR-în memoria personalităților dispărute”, aș dori să știu dacă evenimentul se desfășoară și în anul 2017, întrucât doresc să particip și să ofer exemplare din acestea, organizatorilor, sau mi se poate oferi un loc de prezentare și vânzare de carte.
Voi atașa mesajului scris, un poem omagial Mihai Eminescu,cuprins în aceste cărți, intitulat „CERNEALĂ PENTRU EMINESCU”, spre edificare, cu rugămintea de a-mi răspunde pe adresa de e-mal, eventual o adresă/for la care să mă adresez în această lămurire.
Vă felicit pentru inițiativă și vă doresc mult succes în acest proiect cultural.
Cu recunoștință,
Maria Filipoiu
CERNEALĂ PENTRU EMINESCU
Nu este cerneală de ajuns
Pentru poetică cinstire
Luceafărului de cer ascuns,
Cu nemuritoare menire.
Deși cerneală-n breaslă este
Cât apă-n Dunăre și-n Mare,
N-ajunge a-i sfârși poveste,
Poetului ce-n veci nu moare.
Iubire duce-n nemurire,
Pe a pământului orbită,
Că-n ea este dumnezeire
Ce în stihuri curge grăbită.
Gânduri de omagii sunt ninse,
Când raza-i străluce-n cuvinte.
Poveștile de-i fi rescrise
Pe caldarâmuri de morminte.
În ancestrale idei plutesc
Metafore îmbietoare,
Ce-n cununi de stele înfIoresc,
De-a Luceafărului ardoare.
Petale de gând pe hârtie
Las în amprente de cerneală,
Când lacrima iubirii scrie
Poveste de dor ireală.
În har poetic e lumină
Din lumânare sufletească,
Ce arde-n nopți cu lună plină,
Ca stele pe boltă cerească.
© Maria Filipoiu
12.01.2015