Scările de sub pamânt – construcții inedite în India

Sunt cunoscute drept „fântânile cu scări” și se găsesc pe tot teritoriul Indiei. Este un gen arhitectural mai puțin cunoscut și mai puțin studiat. În India are denumiri variate, în funcție de zonele în care se găsesc. Construcțiile ajung pâna la 6 nivele sub pământ și sunt bogat ornate. Au fost construite ca bazine de strângere a apei după lunile ploioase. Sunt practic fântâni sau iazuri, dar într-o forma inedită. Chand Baori, Abhaneri, Rajasthan – secolul IX
Toate formele acestor construcții reprezintă exemple de rezervoare de stocare și de irigare care au fost dezvoltate în India, în special pentru a face față fluctuațiilor sezoniere în disponibilitatea apei. La unele construcții au fost amenajate și rampe pentru a permite bovinelor să ajungă la apă.
Helical Vav, Champaner, Gujarat – secolul XV
Sunt construite de obicei din două părți: un spațiu interior, vertical, unde se strânge apa și construcția de jur împrejurul bazinului: trepte, pasaje și camere care oferă acces la apă (fântână). Galeriile și camerele din jurul acestor bazine de apă au fost de multe ori sculptate abundent, cu detalii elaborate, devenind locuri unde oamenii se puteau retrage vara, pentru că erau răcoroase. În prezent majoritatea sunt abandonate, iar multe dintre ele își așteaptă rezoluția pe listele UNESCO.
Raniji ki Baoli, Bundi, Rajasthan (1699)
Panna Meena Kund, Jaipur, Rajasthan – secolul XVI
Ujala Baoli, Mandu, Madhya Pradesh – secolul XV
Rudabai Vav, Adalaj, Gujarat (1499)
sursa: indiantimes.com, boredpanda.com
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu