30 de state se angajează să sprijine eforturile UNESCO în redresarea sectorului cultural

Adunate vineri la Vilnius, la inițiativa Lituaniei, aproape 30 de state s-au angajat să-și sporească sprijinul pentru redresarea sectorului cultural al Ucrainei, prin coordonarea UNESCO.
Va fi implementat un plan de acțiune pe termen mediu și lung, elaborat de Organizație în consultare cu peste 40 de instituții internaționale și ucrainene.
„Nu poate exista vindecare a rănilor războiului fără cultură. Nu poate exista o creștere durabilă și prosperitate fără cultură.
Acesta a fost scopul activității UNESCO în Ucraina din februarie 2022. Acesta este motivul pentru care angajamentul luat astăzi de aproape treizeci dintre statele noastre membre va rămâne în istorie”, a declarat Ernesto Ottone R., directorul general adjunct al UNESCO pentru cultură.
Solicitată de Volodymyr Zelensky, președintele Ucrainei, în timpul întâlnirii cu Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, Conferința Internațională pentru Recuperarea Sectorului Cultural al Ucrainei, desfășurată astăzi la Vilnius (Lituania), a avut ca rezultat un angajament comun.
De aproape 30 de state din America de Nord, Asia și Europa[1] pentru a-și spori sprijinul pentru artiști și profesioniști din domeniul culturii din Ucraina, pentru a proteja și restaura siturile și a reînvia viața culturală prin coordonarea UNESCO.
Numărul de situri culturale pentru care UNESCO a putut verifica pagubele a depășit pragul simbolic de 400. Acestea includ 191 de clădiri de interes istoric și artistic, 137 de situri religioase, 31 de muzee, 25 de monumente, 15 biblioteci și 1 arhivă.
Deși primele proiecte de consolidare și restaurare au fost lansate în ultimele luni prin coordonarea UNESCO, în special la Kiev și Odesa, nevoile financiare pentru a continua această activitate sunt imense – o evaluare actualizată a UNESCO, publicată în februarie 2024, pune costul la un nivel redus. medie de 680 de milioane de dolari pe an până în 2033.
Pe lângă pagubele fizice, o proporție semnificativă a activităților culturale și artistice au fost oprite, iar mulți artiști nu au putut să creeze sau să lucreze, ceea ce a dus la o scădere bruscă a mijloacelor lor de existență.
Întrucât Ucraina nu poate satisface singură aceste nevoi, este vitală o implicare crescândă a comunității internaționale.
În acest sens, angajamentul luat de state la Conferința de la Vilnius marchează o etapă importantă, mai ales că este însoțit de un plan concret pe termen mediu și lung, elaborat în ultimele luni de UNESCO în consultare cu autoritățile ucrainene. și peste 40 de organizații naționale și internaționale.
Acest plan este compus din 6 domenii de acțiune: (1) Monitorizarea, evaluarea și documentarea daunelor aduse patrimoniului cultural; (2) Măsuri preventive și urgente, reparații, reconstrucție și valorificare a patrimoniului cultural; (3) Revigorarea instituțiilor culturale și a educației culturale; (4) Consolidarea industriilor culturale și creative; (5) Consolidarea rezilienței prin cultură; (6) Transformarea digitală a sectorului cultural. Va ajuta la prioritizarea intervențiilor și la asigurarea coordonării eficiente a eforturilor internaționale.
UNESCO și țările care participă la Conferința de la Vilnius au convenit să se reîntâlnească pe 11 și 12 iunie pentru a lucra la implementarea acestui plan de acțiune, în cadrul Conferinței pentru Recuperarea Ucrainei programată să aibă loc la Berlin (Germania).
UNESCO
FOTO Ukraine Presidency
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu