UNESCO lansează noi inițiative pentru „educația ecologică” în sălile de clasă

De Ziua Mondială a Mediului (5 iunie), UNESCO dezvăluie noi instrumente pentru ecologizarea școlilor și a programelor de învățământ, subliniind nevoia de a împuternici tinerii să joace un rol concret în abordarea crizei climatice.
„Ecologizarea școlilor și a programelor de învățământ este una dintre cele mai bune pârghii pentru a aborda perturbările climatice pe termen lung. Este timpul să integrăm educația de mediu în toate disciplinele școlare, la toate nivelurile de educație, cu o abordare orientată spre acțiune, care îi ajută pe tineri să înțeleagă puterea lor de a face diferența”, a declarat Audrey Azoulay, director general al UNESCO.
O analiză UNESCO a 100 de cadre curriculare naționale în 2021 a arătat că aproape jumătate (47%) nu menționează perturbarea climatică.
Doar 23% dintre profesori s-au simțit capabili să abordeze în mod corespunzător acțiunile climatice în clasele lor, iar 70% dintre tinerii chestionați nu au putut explica perturbarea climatului și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care este predată în prezent.
În urma acestei analize, Audrey Azoulay, Director General al UNESCO, a făcut din educația pentru mediu o prioritate în ceea ce privește sprijinul pe care Organizația îl oferă statelor sale membre. UNESCO a condus Parteneriatul pentru educație ecologică, la care s-au alăturat peste 80 de state membre și permite colaborarea între peste 1.300 de organizații, inclusiv agenții ONU, societatea civilă și organizații de tineret, precum și sectorul privat.
Această comunitate oferă țărilor instrumente esențiale pentru consolidarea rolului educației în abordarea perturbărilor climatice.
Dacă statele membre UNESCO au făcut progrese semnificative în ultimii trei ani în ceea ce privește integrarea temelor de mediu în programele de învățământ, un nou raport co-publicat de Organizație avertizează că educația formală s-a concentrat prea mult pe transmiterea de cunoștințe despre problemele de mediu, în loc să conducă acțiunea și nu reușește să arate cursanților rolul pe care îl pot juca în abordarea crizei climatice.
Raportul susține că educația pentru dezvoltare durabilă trebuie să se concentreze, de asemenea, pe experiențe directe, care sunt mai susceptibile de a duce la schimbare.
UNESCO
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu