Ce nu vor recunoaște copiii noștri în viitor?

Mulți dintre adolescenții de azi nu au văzut sau folosit vreodată o casetă video sau un disc de calculator. Tehnologia evoluează cu o viteză de multe ori surprinzătoare și obiecte sau aparate care ieri erau de ultimă oră, azi nu se mai găsesc decât în magazinele cu vechituri sau uitate printr-un colț al casei.
Sunt multe dispozitive electronice pe care copiii noștri nu le vor recunoaște, decât dacă am sta să le povestim cum și de ce le foloseam noi în copilăria și adolescența noastră.
În 1979, firma Sony lansa un mini dispozitiv de ascultat muzică la căști, în timp ce mergeai pe stradă, sau cu autobuzul! Erau folosite casetele și totul funcționa pe bază de baterii. Dispozitivul a fost botezat Walkman și a marcat o adevarată revoluție în sistemele audio personale. Era suficient de mic pentru a fi transportat, și suficient de arătos pentru a fi utilizat în public. În prezent, Sony utilizează numele de Walkman pentru produsele audio. Tot în această categorie se înscrie și caseta audio și casetofonul.
Un disc magnetic subțire cu o carcasă din material plastic, era nelipsit de pe birourile celor care foloseau primele variante de calculator! Acestea se numărau printre primele dispozitive de stocare a informațiilor, putând fi transportate și mutate de la un calculator la altul! În doar câțiva ani, au fost înlocuite cu fel de fel de dispozitive care pot stoca de 450 de ori mai multe date decât micuțele discuri de calculator, denumite floppy disk.
Extrem de populare în anii ’70 și ’80, casetele video – VHS, o bandă magnetică într-o casetă de plastic, puteau stoca până la 5 ore de film, sau filmări de tip documentar. La sfârșitul anilor ’90, popularitatea acestor casete s-a redus considerabil, dvd-urile și alte dispozitive digitale înlocuindu-le, având posibilitatea de a stoca zeci de filme, sau zeci de ore de materiale filmate.
Inventată în anii 1860, mașina de scris a permis persoanelor fizice să scrie rapid documente, într-un format standard, fără să consume energie electrică, revoluționând astfel, scrisul clasic. În doar 100 de ani, mașina de scris cu rolă indigo, a fost înlocuită cu mașina de scris electrică și apoi cu calculatorul.
Un precursor al proiectorului modern, a fost proiectorul de diapozitive, care oferea o modalitate de a vizualiza în format mare, fotografiile făcute pe film. Suficient de ieftin pentru a fi folosit la domiciliu, proiectorul de diapozitive folosea un bec electric combinat cu o lentilă, pentru a proiecta diapozitivele. Acestea se stricau ușor, becurile se încingeau și era nevoie de o perioadă de răcire, carcasa aparatului se supraîncălzea, iată doar câteva din motivele care au dus la perfecționarea aparatului de proiectare de imagini și înlocuirea sa cu aparate digitale performante. Tot în această categorie este și proiectorul de diafilme, cunscut pentru mulți drept Diafilm – dispozitivul care ne-a bucurat anii copilăriei cu poveștile lui Creangă, Ispirescu, frații Grimm și multi alții! Peretele din casă devenea pânza de la cinematograf și diafilmul ne oferea o seară de film de animație-static, de neuitat!
Sunt multe dispozitivele care pot fi amintite în această enumerare. Și pentru că istoria se repetă, copiii și adolescenții de azi vor povesti la rândul lor despre aparatele electronice folosite de generația lor.
Mădălina Corina Diaconu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu