Ecaterina din Alexandria

Conform narațiunii tradiționale, Ecaterina era fiica Sabinelei și a lui Constas (sau Costus), guvernatorul Alexandriei în timpul domniei împăratului Maximian (286–305).
Ea era de origine greacă. De mică s-a dedicat studiului.
O viziune a Fecioarei Maria și a Pruncului Isus a convins-o să devină creștină. Când au început persecuțiile sub împăratul Maxențiu, ea a mers la împărat și l-a mustrat pentru cruzimea lui.
Împăratul i-a chemat pe 50 dintre cei mai buni filozofi și oratori păgâni să se dispute cu ea, în speranța că vor respinge argumentele ei pro-creștine, dar Catherine a câștigat dezbaterea.
Câțiva dintre adversarii ei, cuceriți de elocvența ei, s-au declarat creștini și au fost imediat omorâți.
Ecaterina a fost unul dintre cei mai importanți sfinți din cultura religioasă a Evului Mediu târziu și, fără îndoială, considerată cea mai importantă dintre fecioarele martire, un grup care includea Agnes de Roma, Margareta de Antiohia, Barbara, Lucia de Siracuza, Valerie de Limoges și multe alții.
Puterea ei de mijlocitor a fost renumită și ferm stabilită în cele mai multe versiuni ale hagiografiei ei, în care ea îl roagă în mod special pe Hristos în momentul morții sale să răspundă rugăciunilor celor care își amintesc de martiriul ei și îi invocă numele.
În amintirea sacrificiului ei în unele case, pentru sărbătoarea ei sunt oferite mâncăruri egiptene și alte mâncăruri din Orientul Mijlociu, precum hummus sau salate tabouleh.
Preferați sunt, de asemenea, pepenii tăiați în cercuri cu „butuci” de șerbet sau prăjiturile în formă de roți cu vârfuri cu glazură.
Între timp, din cauza mai multor circumstanțe din viața sa, Nicolae din Myra a fost considerat patronul tinerilor burlaci și studenți, iar Ecaterina a devenit patroana tinerelor fecioare și studentelor.
Privită ca fiind cea mai sfântă și mai ilustră dintre fecioarele lui Hristos după Preacurata Fecioară Maria, s-a considerat potrivit ca ea, dintre toate celelalte, să fie vrednică să vegheze asupra fecioarelor mănăstirii și a tinerelor din lume.
În cele din urmă, cum conform tradiției, ea nu numai că a rămas fecioară guvernându-și pasiunile și și-a cucerit călăii obosindu-le răbdarea, dar a triumfat în știință prin închiderea gurii sofiștilor, mijlocirea ei a fost implorată de teologi, apologeți, oratori de amvon și filozofi.
Înainte de a studia, de a scrie sau de a predica, ei au rugat-o să le lumineze mințile, să le călăuzească condeiul și să dea elocvență cuvintelor lor.
Acest devotament față de Ecaterina, care a luat proporții atât de mari în Europa după cruciade, a primit un eclat suplimentar în Franța la începutul secolului al XV-lea, când s-a zvonit că ea ar fi vorbit cu Ioana d’Arc și, împreună cu Margareta de Antiohia, fusese numită în mod divin consilierul lui Joan.
Ecaterina din Alexandria este amintită în Biserica Angliei cu o comemorare pe 25 noiembrie.
În 2022, Ecaterina a fost adăugată oficial în calendarul liturgic al Bisericii Episcopale cu o zi de sărbătoare pe care o împărtășește cu Barbara de Nicomedia și Margareta din Antiohia pe 24 noiembrie.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu