Sărbători de Paște în întreaga lume

În țările în care creștinismul este o religie de stat sau în cele cu populație creștină mare, Paștele este adesea o sărbătoare publică.
Deoarece Paștele cade întotdeauna într-o duminică, multe țări din lume recunosc, de asemenea, Vinerea Mare și Lunea Paștelui drept sărbători legale.
În funcție de țară, magazinele de vânzare cu amănuntul, centrele comerciale și restaurantele pot fi închise în zilele de vineri, luni sau duminică.
Urmăririle de Paște ale lui Boris Kustodiev (1912) prezintă hristosovanie tradițională rusă (schimbul unui triplu sărut), cu alimente precum ouă roșii, kulich și paskha pe fundal.
În țările nordice, Vinerea Mare, Duminica Paștelui și Lunea Paștelui sunt sărbători legale.
În Danemarca, Islanda și Norvegia, Joia Mare este, de asemenea, o sărbătoare legală; este o sărbătoare pentru majoritatea lucrătorilor, cu excepția celor care operează unele centre comerciale care rămân deschise pentru o jumătate de zi.
Multe companii oferă angajaților lor aproape o săptămână liberă, numită vacanță de Paște. Școlile sunt închise între Duminica Floriilor și Lunea Paștelui.
Paștele în Italia este una dintre sărbătorile majore ale acestei țări. Paștele în Italia intră în Săptămâna Mare cu Duminica Floriilor, Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare, încheindu-se cu Ziua Paștelui și Lunea Paștelui.
Fiecare zi are o semnificație specială. În Italia, atât Duminica Paștelui, cât și Lunia Paștelui sunt sărbători naționale, ceea ce duce la o primă și o a doua duminică de Paște, după care săptămâna continuă până la o zi de marți.
De asemenea, în Țările de Jos, atât Duminica Paștelui, cât și Lunea Paștelui sunt sărbători naționale și, la fel ca prima și a doua zi de Crăciun, ambele sunt considerate duminici, rezultând o primă și o a doua duminică de Paște, după care săptămâna continuă până la o zi de marți.
Vinerea Mare și Sâmbăta, precum și Duminica și Lunea Paștelui sunt în mod tradițional sărbătorile legale în Grecia. Se obișnuiește ca angajații sectorului public să primească bonusuri de Paște ca cadou de la stat.
În națiunile din Commonwealth, Duminica Paștelui este rareori o sărbătoare publică, așa cum este cazul sărbătorilor care cad într-o duminică.
În Regatul Unit, atât Vinerea Mare, cât și Lunea Paștelui sunt sărbători legale, cu excepția Scoției, unde doar Vinerea Mare este sărbătoare bancară.
În Canada, Lunea Paștelui este o sărbătoare legală pentru angajații federali. În provincia canadiană Quebec, fie Vinerea Mare, fie Lunea Paștelui sunt sărbători legale (deși majoritatea companiilor le oferă ambele).
În Australia, Paștele este asociat cu timpul recoltării. Vinerea Mare și Lunea Paștelui sunt sărbători legale în toate statele și teritoriile.
Sâmbăta dinaintea Paștelui este o sărbătoare legală în fiecare stat australian, cu excepția Tasmaniei și Australia de Vest, în timp ce Duminica Paștelui în sine este o sărbătoare legală numai în New South Wales; Marțea Paștelui este în plus o sărbătoare legală condiționată în Tasmania, care a fost, de asemenea, o sărbătoare legală în Victoria până în 1994.
În Noua Zeelandă, Vinerea Mare și Lunea Paștelui sunt ambele sărbători de stat.
În Statele Unite, deoarece Paștele cade într-o duminică, care este deja o zi nelucrătoare pentru angajații federali și de stat, nu a fost desemnată ca sărbătoare federală sau de stat.
Paradele de Paște sunt organizate în multe orașe americane, implicând procesiuni festive de plimbare.
În unele tradiții, copiii își scot coșurile goale pentru ca Iepurașul de Paște să le umple în timp ce dorm. Se trezesc și își găsesc coșurile pline cu ouă de bomboane și alte bunătăți.
Un obicei originar din Germania, iepurașul de Paște este un personaj antropomorf popular, care dă cadouri de Paște, analog cu Moș Crăciun în cultura americană.
Mulți copii din întreaga lume urmează tradiția de a colora ouă fierte și de a oferi coșuri cu bomboane. Deoarece iepurele este un dăunător în Australia, Easter Bilby este disponibil ca alternativă.
Foto M.C.Diaconu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu