Ciocolata – un desert antic

Ciocolata solidă era probabil deja consumată în America precolumbiană, în special de către azteci, în ciuda faptului că băutura era forma tradițională de consum de cacao în Mezoamerica.
De fapt, orice cacao măcinată fin care nu este folosită imediat pentru a face o băutură se transformă în ciocolată solidă.
Până în secolul al XVIII-lea, ciocolata era consumată în esență ca băutură. Transportul boabelor de cacao a fost lent și dificil, astfel încât produsul să fie foarte scump în Europa.
Ciocolata era de obicei vândută ca pastă de cacao măcinată solidificată, dar totuși granuloasă (sub formă de blocuri, bețișoare sau bile) pentru a fi dizolvată în apă sau lapte, fie simplă, fie deja îndulcită și aromată.
Până în secolul al XIX-lea inclusiv, produsele de cofetărie de tot felul erau vândute în mod obișnuit în bucăți mici pentru a fi ambalate și cumpărate la greutate.
Introducerea ciocolatei ca ceva care ar putea fi consumat ca atare, mai degrabă decât folosit pentru a face băuturi sau deserturi, a dus la cele mai timpurii forme de batoane sau tablete.
Batonul de ciocolată a evoluat din toate acestea la sfârșitul secolului al XIX-lea ca o modalitate de a ambalaj și de a vinde bomboane mai convenabil atât pentru cumpărător, cât și pentru vânzător; cu toate acestea, cumpărătorul a trebuit să plătească pentru ambalaj.
Marchizul de Sade i-a scris soției sale într-o scrisoare din 16 mai 1779, plângându-se de calitatea unui pachet de îngrijire pe care îl primise în timp ce se afla în închisoare.
Printre cererile pe care le-a făcut pentru livrări viitoare s-au numărat prăjiturile care „trebuie să miroasă a ciocolată, de parcă ar fi muşcat dintr-un baton de ciocolată”.
Această expresie sugerează foarte mult că batoanele de ciocolată sunt consumate singure și nu doar răzuite în băuturi pe bază de ciocolată, așa cum era o utilizare mult mai comună în acest moment.
Cel mai mare baton de ciocolată din lume a fost produs drept cascadorie de Thorntons plc (Marea Britanie) pe 7 octombrie 2011. Cântărea 5.792,50 kg și măsura 4 m pe 4 m pe 0,35 m.
Pe 16 ianuarie 2020, Mars Inc. a primit recordul mondial Guinness pentru cel mai mare baton de ciocolată cu nuci. Ei au produs un Snickers echivalentul a 41.000 de Snickers de o singură dimensiune.
La 31 ianuarie 2020, compania Hershey a batut recordul mondial Guinness pentru cel mai mare baton de ciocolată cu nuci, depășind batonul Gigantic Snickers de la Mars Inc., cu un gigantic Reese’s Take 5 Bar.
Batonul de ciocolată Take 5 își ia numele de la cele 5 ingrediente pe care le conține: unt de arahide Reese, alune, covrigei, caramel și ciocolată.
Foto burst shopify Tamara Chemij, Matthew Henry
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu