Turku – cel mai vechi oraș din Finlanda

Turku are o istorie lungă ca fiind cel mai mare oraș al Finlandei și ocazional ca centru administrativ al țării, dar în ultimele două sute de ani a fost depășit de Helsinki.
Identitatea orașului provine din statutul său de cel mai vechi oraș din Finlanda și prima capitală a țării.
Inițial, cuvântul „Finlanda” se referea doar la zona din jurul lui Turku (de unde și titlul „Finlanda propriu-zisă” pentru regiune).
Locurile culturale din Turku includ mai multe muzee, teatre, cinematografe, galerii de artă și muzică. Turku oferă o varietate de evenimente culturale.
Cea mai importantă este declararea păcii de Crăciun pe 24 decembrie în Piața Mare Veche. Tradiția este veche de aproximativ 700 de ani.
Alte evenimente notabile includ Piața Medievală, Festivalul de Muzică, Târgul Cărții, Ziua Filmului, Festivalul de Film de Animație TAFF, Festivalul de Jazz, Jocurile de atletism Paavo Nurmi, festivalul rock Ruisrock, festivalul de muzică Down by Laituri și Bienala de la Turku New Performance.
Turku a fost Capitala Culturală Europeană în 2011, iar consiliul orășenesc a aprobat numeroase proiecte pentru a spori imaginea orașului în pregătirea pentru acest statut.
În ceea ce privește arhitectura din oraș, atât corpul stilurilor arhitecturale, cât și modul predominant de viață au cunoscut schimbări semnificative în secolul al XX-lea.
Deși a supraviețuit relativ intact de-a lungul anilor de război 1939-1945, orașul s-a confruntat cu schimbări tot mai mari în anii 1950 și 1960 din cauza cererii tot mai mari de apartamente, a nerăbdării de a reconstrui și, mai ales, a noii dezvoltări a infrastructurii (în special traficul auto crescut).
Casele din lemn, cu unul sau două etaje, care erau modul dominant de construcție în oraș, au fost demolate în mare parte în anii 1950 și 1960, atât pentru a permite o construcție mai eficientă, cât și pentru a ușura traficul vehiculelor.
Acest lucru a dus la distrugerea clădirilor care au fost, în deceniile ulterioare, văzute ca frumoase și care merită salvate. Unele clădiri individuale rămân controversate până în zilele noastre când vine vorba de demolarea lor în deceniile de după război.
De exemplu, clădirea Hotelului Phoenix , care se afla la colțul Pieței, a fost dărâmată pentru a face loc unui bloc mare de apartamente cu mai multe etaje în 1959.
Clădirea a fost semnificativă atât pentru locația sa, cât și pentru istorie: stătea pe una dintre cele mai valoroase loturi din centrul orașului din 1878, clădirea a servit, de exemplu, ca prima clădire principală a Universității din Turku.
Alte clădiri a căror demolare a fost văzută ca fiind scandaloasă, fie deja în momentul acțiunii, fie s-a dovedit a fi așa în anii următori, includ Casa Nobel (subiectul primei fotografii făcute vreodată în Finlanda) și clădirea Hotelului Vechi Börs care a fost construit în jugendstil în 1909 de către Frithiof Strandell.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu