Geoparcul UNESCO KULA-SALIHLI

Câmpul vulcanic este situat în provincia Manisa din vestul Turciei și a fost descris pentru prima dată de geograful grec antic Strabon în enciclopedia Geographica, numindu-l Katakekaumene.
Numele înseamnă „pământ ars” sau „țară arsă”, și se referă la culoarea neagră a lavei din câmpul vulcanic adormit Kula.
Câmpul vulcanic a atras mulți călători și cercetători, printre care George Keppel (1830), William Hamilton și Hugh Edwin Strickland (1841), Charles Texier, Bresh și Anton von Premerstein (1891), Henry Stephens Washington (1900) și Alfred Philippson (1914).
În 1954, în timpul lucrărilor de construcție a drumurilor în apropierea conului vulcanic Çakallar, au fost descoperite peste 200 de urme fosilizate.
Se consideră că urmele pașilor aparțin a trei persoane care merg pe o pantă. Analizele vârstei indică faptul că amprentele au o vechime de 10.000–12.000 de ani, corespunzând Anatoliei mezolitice.
Aceste urme, care mărturisesc una dintre cele mai vechi interacțiuni ale vulcanilor umani și activi din Anatolia, sunt foarte importante din motive științifice și educaționale.
În noiembrie 2011, a fost depusă o cerere către Rețeaua Europeană de Geoparcuri și UNESCO. Kula Geopark a devenit primul geoparc candidat al Turciei pentru Rețeaua Europeană de Geoparcuri și UNESCO în martie 2013.
În septembrie 2013, a fost acceptat ca primul și singurul geoparc al țării de către Rețeaua Europeană și de Rețeaua Globală de Geoparcuri asistată de UNESCO.
În iunie 2013, geoparcul a fost deschis pentru turism după construirea de facilități, inclusiv alei și un centru de vizitatori.
Traseele lungi de peste 12 km echipate cu panouri informative conectează cele mai interesante geosituri din geoparc.
Centrul de vizitatori este un centru de informare pentru turiști și un muzeu de istorie naturală pentru educația în geologie.
Foto facebook
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu