Templul lui Marte Ultor

Potrivit lui Suetonius și Ovidiu, tânărul Octavian a promis că va construi un templu dedicat zeului Marte în anul 42 î.Hr., chiar înainte de bătălia de la Filipi, dacă zeul îi va acorda lui și lui Marcus Antonius victoria asupra a doi dintre asasinii lui Iulius Caesar, Gaius Cassius Longinus și Marcus Junius. Brutus.
Cu toate acestea, lucrările la templu nu au început decât după recuperarea Aquilae în 20 î.Hr., care fusese pierdută de Marcus Licinius Crassus în dezastruoasa bătălie de la Carrhae cu 33 de ani mai devreme.
Augustus a declarat că îl va construi pe cheltuiala lui pe situl noului său forum.
S-a speculat că decizia lui Augustus de a aștepta pentru a-și îndeplini jurământul s-a datorat reticenței de a celebra victoria lui asupra celor care erau văzuți ca apărătorii Libertas, în timp ce revenirea standardelor și răzbunarea sa simbolică împotriva parților a fost o victorie mai acceptabilă pentru a comemora.
Pe frontonul templului era înscris numele lui Augustus, împreună cu o serie de reliefuri care onorează divinitățile care au jucat un rol în influențarea rezultatului bătăliilor și războaielor prin mijlocirea lor.
În centru se afla figura lui Marte, flancată de zeițele Fortuna și Venus. Alături de acestea erau figurile așezate ale lui Romulus (în chip de augur) și zeița Roma în arme.
În cele din urmă, în colțurile frontoanelor se aflau figuri înclinate ale personificării Dealului Palatin și ale părintelui Tibru.
Propaganda augustană le-a atribuit acestor divinități auto-numita „victorie” asupra parților care au văzut revenirea standardelor pierdute în timpul vizitei lui Augustus în Siria în anul 20 î.Hr.
În plus, a subliniat și rolul pe care zeița Fortuna și-a jucat tripla victorie în Iliria (33 î.Hr.), în bătălia de la Actium și în Egipt, învingând-o pe Cleopatra.
În cele din urmă, rolul templului lui Mars Ultor a fost critic în încercările lui Augustus de a remodela evenimentele venirii sale la putere într-un mod care a ascuns ilegalitatea multor acțiuni ale sale din acei ani.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu