Cunoaste lumea

Noutăți

Rovinj, orașul croat situat la nordul Mării Adriatice

  •  
  •  
  •  

Rovinj era deja o așezare a triburilor venețiene sau ilirice înainte de a fi capturat de romani, care l-au numit Arupinium sau Mons Rubineus, iar mai târziu Ruginium și Ruvinium.

Construit pe o insulă aproape de coastă, a devenit legat de continent mult mai târziu, în 1763, prin umplerea canalului.

Rovinj a fost în cele din urmă încorporat în Imperiul Bizantin, devenind mai târziu parte a Exarhatului Ravenna în secolul al VI-lea, înainte de a fi preluat de Imperiul Franc în 788.

În următoarele câteva secole, a fost condus de o succesiune de lorzi feudali, iar în 1209 a fost dobândită de Patriarhia Aquileiei sub Wolfger von Erla.

Din 1283 până în 1797, Rovinj a fost unul dintre cele mai importante orașe din Istria guvernate de Republica Veneția.

În această perioadă au fost construite trei porți ale orașului, iar Rovinjul a fost fortificat cu două rânduri de ziduri de apărare, dintre care rămășițele pot fi văzute și astăzi.

În apropierea debarcaderului Rovinj se găsesc una dintre porțile orașului vechi, Arcul lui Balbi, datând din 1680, și un turn cu ceas din Renașterea târzie.

Primul statut al orașului a fost proclamat în 1531

După căderea Veneției în 1797 și interludiul napoleonian care a urmat, Rovinj a devenit parte a Imperiului Austriac, care a durat până la Primul Război Mondial. Apoi a aparținut Regatului Italiei din 1918 până în 1947, când a fost cedat SFR Iugoslavia, ca parte a SR Croației.

Numele original al orașului Rovigno a fost apoi schimbat în Rovinj. În perioada postbelică, mulți locuitori italieni au părăsit Rovinj, ceea ce a dus la schimbări semnificative în structura demografică a orașului.

După independența Croației în 1991, orașul a devenit unul dintre cele mai importante centre ale județului Istria, o unitate administrativă care cuprinde cea mai mare parte a Istriei.

Rovinj este astăzi al treilea oraș ca populație din județ, după Pula și Poreč.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii