Bucătăria etiopiană

Creștinii ortodocși etiopieni, evreii etiopieni și musulmanii etiopieni evită să mănânce carne de porc sau crustacee, din motive religioase.
Majoritatea protestanților etiopieni sau a P’ent’ay se abțin de la a mânca alimente deja interzise de biserica ortodoxă.
Mulți etiopieni se abțin de la consumul anumitor cărnuri, consumând mai ales alimente vegetariene, parțial din cauza costului ridicat al cărnii, ouălor, produselor lactate.
Berbere, o combinație de ardei iute pudră și alte condimente (cardamom, schinduf, coriandru, cuișoare, ghimbir, nucșoară, chimen și ienibahar) este un ingredient important folosit pentru a adăuga aromă la multe feluri de mâncare, cum ar fi tocanele de pui și preparatele din pește la cuptor.
De asemenea, esențial este niter kibbeh, un unt clarificat infuzat cu ghimbir, usturoi și mai multe condimente.
Mitmita este un amestec de condimente sub formă de pudră folosit în bucătăria etiopiană. Este de culoare portocaliu-roșu și conține ardei iute măcinat (piri-piri), semințe de cardamom, cuișoare și sare. Are ocazional alte condimente, inclusiv scorțișoară, chimen și ghimbir.
În aderarea lor la postul strict, bucătarii etiopieni au dezvoltat o gamă bogată de surse de ulei de gătit – pe lângă susan și șofran – pentru a fi utilizate ca înlocuitor pentru grăsimile animale, care sunt interzise în perioadele de post.
Bucătăria etiopiană folosește și nug (scris și noog, cunoscut și sub numele de „sămânță de niger”).
Potrivit unor surse, consumul de cafea (buna) este probabil original din Etiopia. O băutură națională cheie, este o parte importantă a comerțului local.
Ceremonia cafelei este servirea tradițională a cafelei, de obicei după o masă copioasă. Adesea implică utilizarea unei jebena, o ulcică de lut în care cafeaua este fiartă.
Preparatorul prăjește boabele de cafea în fața oaspeților, apoi se plimbă aruncând fumul prin încăpere, astfel încât participanții să poată gusta parfumul cafelei. Apoi, preparatorul macină boabele de cafea într-un instrument tradițional numit mokecha.
Cafeaua se fierbe cu apa și apoi se serveste în căni mici numite si’ni. Cafeaua este de obicei servită cu zahăr, dar este servită și cu sare în multe părți ale Etiopiei. În unele părți ale țării, se adaugă niter kibbeh în loc de zahăr sau sare.
Gustările, cum ar fi floricele de porumb sau orzul prăjit (sau kolo), sunt adesea servite cu cafea. În majoritatea locuințelor, o zonă de cafea dedicată este înconjurată de iarbă proaspătă, cu mobilier special pentru aparatul de cafea.
O ceremonie completă are trei runde de cafea (abol, tona și bereka) și este însoțită de arderea tămâiei.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu