UNESCO dedică Ziua Internațională a Educației 2024 combaterii discursului instigator la ură

Anul acesta, UNESCO dedică Ziua Internațională a Educației, pe 24 ianuarie, rolului crucial pe care educația și profesorii îl joacă în combaterea discursului instigator la ură, un fenomen care a crescut în ultimii ani odată cu utilizarea rețelelor sociale, dăunând țesătura societăților noastre.
Discursul instigator la ură alimentează prejudecățile și discriminarea și poate permite și normaliza violența.
Escaladarea sa globală recentă, amplificată de utilizarea rețelelor sociale și exacerbată de crize noi și prelungite din diferite regiuni, are un impact grav asupra siguranței și securității comunităților din întreaga lume.
În această zi, UNESCO îndeamnă statele sale membre să acorde prioritate educației ca instrument de promovare a societăților care prețuiesc demnitatea umană și pacea.
„Răspândirea accelerată a discursului instigator la ură este o amenințare pentru toate comunitățile.
Cea mai bună apărare a noastră este educația, care trebuie să fie în centrul oricăror eforturi de pace.
Este datoria noastră colectivă să dăm putere studenților de toate vârstele să deconstruiască discursul instigator la ură și să pună bazele unor societăți incluzive, democratice și care respectă drepturile omului. Pentru a reuși, trebuie să pregătim și să sprijinim mai bine profesorii care sunt în prima linie în depășirea acestui fenomen”, spune Audrey Azoulay, director general al UNESCO.
Pe 24 ianuarie, UNESCO va organiza un curs online de o zi pentru câteva mii de profesori din întreaga lume cu privire la deconstrucția discursului instigator la ură, care le va oferi instrumentele pentru a identifica, aborda și preveni mai bine incidentele de discurs instigator la ură.
Această formare face parte din acțiunea UNESCO de a ajuta statele sale membre și profesioniștii din educație să abordeze discursul instigator la ură prin educație.
În aceeași zi, la sediul Națiunilor Unite din New York, UNESCO va reuni miniștri, lideri din domeniul educației și educatori din întreaga lume pentru a discuta despre rolul central al educației în atingerea păcii globale durabile.
În noiembrie 2023, cele 194 de state membre ale UNESCO au adoptat o nouă recomandare care stabilește un cadru global în acest domeniu.
Explozie recentă de discurs instigator la ură
Mesajele de ură și teoriile conspirației care vizează și țap ispășitor specific comunități au devenit din ce în ce mai amplificate pe rețelele sociale și alte platforme online.
Un sondaj recent UNESCO/IPSOS realizat în 16 țări a relevat că 67% dintre utilizatorii de internet raportați că s-au confruntat cu discursuri instigatoare la ură online și că 85% au fost îngrijorați de impactul și influența dezinformarii asupra concetățenilor lor, considerând-o ca o amenințare reală care poate destabiliza. societăţilor.
În urma atacului terorist al Hamas din 7 octombrie 2023 împotriva civililor israelieni, Liga Anti-Defăimare a constatat o creștere cu 337% a incidentelor antisemite în SUA, o creștere cu 320% în Germania, o creștere cu 961% în Brazilia față de anul precedent; și o creștere de 818% față de ultimii 3 ani în Țările de Jos. Institutul pentru Dialog Strategic (ISD) din Marea Britanie a constatat, de asemenea, o creștere de 43 de ori a volumului discursurilor anti-musulmane pe YouTube, comparând cele patru zile înainte și după atac.
Noul instrument de stabilire a standardelor privind educația pentru pace durabilă
Educația oferă multiple oportunități de a aborda cauzele fundamentale ale discursului instigator la ură și de a sensibiliza cursanții de toate vârstele la formele și consecințele sale online și offline.
Aceasta include dotarea cursanților cu abilitățile de a recunoaște și de a răspunde la ură și nedreptate, pregătirea acestora să respecte valoarea diversității și drepturile omului și învățarea lor să recunoască diferența dintre discursul instigator la ură și libertatea de exprimare.
Conferința generală a UNESCO și-a revizuit recent Recomandarea privind educația pentru pace, drepturile omului și dezvoltarea durabilă în acest scop.
Este singurul instrument global de stabilire a standardelor care stabilește modul în care educația poate aduce o pace durabilă și să încurajeze dezvoltarea umană.
Acest instrument va modela sistemele și politicile educaționale în următoarele decenii, de la legi și politici până la dezvoltarea curriculei, practicile de predare, mediile de învățare și evaluări.
În 2023, UNESCO a publicat ghidul „Abordarea discursului instigator la ură prin educație” pentru a ajuta factorii de decizie să-și consolideze politicile publice în acest domeniu.
Organizația își intensifică, de asemenea, eforturile de a promova liniile directoare antirasiste și de a aborda rasismul în manuale, precum și o inițiativă globală de combatere a antisemitismului în și prin educație.
UNESCO
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu