Frontierele europene Schengen înainte și în prezent

Înainte de Primul Război Mondial, majoritatea țărilor lumii, inclusiv cele de pe continentul european, aveau politici de frontieră, facilitând astfel călătorii educaționale precum Marele Tur în rândul claselor superioare.
Vizele au devenit obișnuite în perioada interbelică, la fel ca și controalele la frontieră. După cel de-al Doilea Război Mondial au apărut însă uniuni vamale între diverse țări europene.
Țările nordice au permis libera circulație și ședere între ele în 1954, iar țările din Benelux și-au desființat granițele reciproce în 1960.
Acest lucru a reflectat o tendință mai mare de integrare europeană; Comunitățile Europene (CE), predecesorul UE, a fost înființată în anii 1950 pentru cooperare economică.
Acordul Schengen a fost semnat la 14 iunie 1985 de cinci dintre cele zece state membre ale CE în orașul Schengen, Luxemburg.
Spațiul Schengen a fost înființat separat de Comunitățile Europene, când nu s-a putut ajunge la un consens între toate statele membre ale CE privind abolirea controalelor la frontieră.
Acordul a fost completat în 1990 de Convenția Schengen, care propunea eliminarea controalelor la frontierele interne și o politică comună în materie de vize.
Acordurile și normele adoptate în temeiul acestora au fost complet separate de structurile CE și au condus la crearea spațiului Schengen la 26 martie 1995.
Spațiul Schengen este format din 27 de țări, inclusiv patru care nu sunt membre ale Uniunii Europene (UE).
Două dintre non-membre UE – Islanda și Norvegia – fac parte din Uniunea Nordică a Pașapoartelor și sunt clasificate oficial ca state asociate cu activitățile Schengen ale UE.
Elveția a fost autorizată să participe în același mod în 2008. Croația a aderat la spațiul Schengen la 1 ianuarie 2023.
De facto, spațiul Schengen include și patru micro-state europene – Andorra, Monaco, San Marino și Vatican – care mențin frontiere deschise sau semideschise cu alte țări membre Schengen.
Deși acordurile Andorra cu Franța și Spania o fac efectiv parte a Schengen, acest lucru poate fi evitat prin solicitarea de ștampile de intrare și de ieșire la frontieră.
Bulgaria și România sunt membre care aderă cu controale aeriene și maritime între cele două țări, iar restul spațiului Schengen urmează să fie ridicat la 31 martie 2024.
În prezent, singurele frontiere terestre cu controale (fără a fi numărate cele temporare) între membrii UE/SEE, sunt cele care împart Bulgaria și România între ele și de restul UE.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu