Granatul – piatra prețioasă a lunii ianuarie

Cuvântul granat provine din cuvântul englezesc din secolul al XIV-lea, gernet, care înseamnă „roșu închis”.
Este împrumutat din franceza veche grenade, din latină granatus, de la granum („bob, sămânță”).
Aceasta este posibil o referire la la pomum granatum (rodie), o plantă ale cărei fructe conțin învelișuri de semințe abundente și roșii vii, care sunt similare ca formă, dimensiune și culoare cu niște cristale de granat.
În scopul identificării pietrelor prețioase, un răspuns de preluare la un magnet puternic de neodim separă granatul de toate celelalte pietre prețioase naturale transparente utilizate în mod obișnuit în comerțul de bijuterii.
Măsurătorile susceptibilității magnetice în combinație cu indicele de refracție pot fi utilizate pentru a distinge speciile și soiurile de granat și pentru a determina compoziția granatelor în termeni de procente ale speciilor membre finale într-o bijuterie individuală.
Granații roșii au fost cele mai frecvent utilizate pietre prețioase în lumea romană antică târzie și arta din perioada migrației a popoarelor „barbare” care au preluat teritoriul Imperiului Roman de Apus.
Au fost folosite în special încrustate în celule de aur în tehnica cloisonné, un stil numit adesea pur și simplu granat cloisonné, găsit în Anglia anglo-saxonă, ca la Sutton Hoo, până la Marea Neagră.
Mii de transporturi Tamraparniyan de aur, argint și granat roșu au fost făcute în lumea veche, inclusiv către Roma, Grecia, Orientul Mijlociu, Serica și anglo-saxoni; descoperiri recente, cum ar fi Tezaurul din Staffordshire și pandantivul scheletului femeii Winfarthing din Norfolk confirmă o rută de comerț cu pietre prețioase stabilite cu India de Sud și Tamraparni (Sri Lanka), cunoscută din antichitate pentru producția sa de pietre prețioase.
Cristalele pure de granat sunt încă folosite ca pietre prețioase. Soiurile de pietre prețioase apar în nuanțe de verde, roșu, galben și portocaliu.
În SUA este cunoscută drept piatra de naștere pentru luna ianuarie.
Familia granat este una dintre cele mai complexe din lumea bijuteriilor. Nu este o singură specie, ci este compusă din mai multe specii și soiuri.
Este mineralul de stat din Connecticut, piatra prețioasă din New York, iar granatul stelat (granat cu asterisme rutile) este piatra prețioasă de stat din Idaho.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu