Cunoaste lumea

Noutăți

Ce știm despre Barza Albă?

  •  
  •  
  •  

Datorită dimensiunilor mari, prădării asupra dăunătorilor și comportamentului de cuibărit în apropierea așezărilor umane și pe acoperișuri, barza albă are o prezență impunătoare care a influențat cultura și folclorul uman.

Cuvântul ebraic pentru barza albă este chasidah, care înseamnă „milostiv” sau „bună”. Mitologia greacă și romană prezintă berzele ca modele de devotament parental.

Scriitorul roman din secolul al III-lea, Aelian, citând autoritatea lui Alexandru de Myndus, a notat în De natura animalium (cartea 3, capitolul 23) că berzele în vârstă au zburat spre insulele oceanice unde au fost transformate în oameni ca o recompensă pentru evlavia față de părinții lor.

Pasărea este prezentată în cel puțin trei dintre fabulele lui Esop: Vulpea și barza, Fermierul și barza și Broaștele care și-au dorit un rege.

De asemenea, se credea că berzele își îngrijesc părinții în vârstă, hrănindu-i și chiar transportându-i, iar cărțile pentru copii le descriu ca pe un model de valori filiale.

O lege greacă numită Pelargonia, din cuvântul grecesc antic pelargos pentru barză, cerea cetățenilor să aibă grijă de părinții lor în vârstă. Grecii au mai susținut că uciderea unei barze poate fi pedepsită cu moartea.

Se presupune că berzele au fost protejate în Tesalia antică în timp ce vânau șerpi și s-au considerat pe scară largă a fi „pasărea albă” a lui Vergiliu.

Scriitorii romani au remarcat sosirea berzei albe în primăvară, ceea ce a alertat fermierii să-și planteze viță de vie. Uneori, egiptenii antici mumificau berze albe.

Adepții islamului venerau berzele pentru că făceau un pelerinaj anual la Mecca în timpul migrației lor. Unele dintre cele mai timpurii înțelegeri despre migrația păsărilor au fost inițiate de interesul pentru berzele albe; Pfeilstörche („berze săgeți”) au fost găsite în Europa cu săgeți africane încorporate în corpul lor.

Un exemplu binecunoscut al unei astfel de barze găsite în vara anului 1822 în orașul german Klütz din Mecklenburg a fost transformat într-un exemplar montat de taxidermie, complet cu săgeata africană ornamentată, care se află acum la Universitatea din Rostock.

În 1942, Heinrich Himmler a căutat să folosească berzele pentru a transporta pliante de propagandă nazistă, astfel încât să câștige sprijinul boerilor din Africa de Sud.

Ideea acestui plan „Storchbein-Propaganda” a fost un secret care a fost transmis de Walter Schellenberg pentru a fi examinat de ornitologul german Ernst Schüz la observatorul de păsări Rossiten, care a subliniat că probabilitatea de a găsi berze marcate în Africa era mai mică de unu la sută, necesitând 1000 de păsări pentru a transmite cu succes 10 pliante. Planul a fost apoi abandonat.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii