Bacteriile se susțin reciproc de-a lungul generațiilor

Când bacteriile construiesc comunități, ele cooperează și împart nutrienții de-a lungul generațiilor. Cercetătorii de la Universitatea din Basel au reușit să demonstreze acest lucru pentru prima dată folosind o metodă nou dezvoltată.
Această tehnică inovatoare permite urmărirea expresiei genelor în timpul dezvoltării comunităților bacteriene în spațiu și timp.
În natură, bacteriile trăiesc de obicei în comunități. Ele ne colonizează în mod colectiv intestinul, cunoscut și sub numele de microbiomul intestinal, sau formează biofilme, cum ar fi placa dentară.
Viața în comunități oferă multe avantaje microbilor individuali. Sunt mai rezistenți la condițiile de mediu nefavorabile, cuceresc noi teritorii și beneficiază unul de celălalt.
Cercetătorii au combinat microscopia adaptivă de ultimă generație, analizele expresiei genelor, analizele metaboliților și eșantionarea robotică.
Folosind această abordare inovatoare, cercetătorii au fost capabili să examineze simultan expresia genelor și comportamentul bacterian în locații precis definite și momente specifice, precum și să identifice metaboliții secretați de bacterii.
Roiul de bacterii ar putea fi astfel împărțit în trei regiuni majore: frontul roiului, regiunea intermediară și centrul roiului. Cu toate acestea, cele trei regiuni prezintă tranziții graduale.
Acest studiu ilustrează complexitatea și dinamica comunităților bacteriene și dezvăluie interacțiuni de cooperare între bacterii individuale – în favoarea comunității.
Efectele spațiale și temporale joacă astfel un rol central în dezvoltarea și formarea comunităților microbiene.
O piatră de hotar a acestei lucrări este dezvoltarea unei tehnici de pionierat care a permis cercetătorilor să obțină date spațio-temporale cuprinzătoare ale unui proces multicelular la o rezoluție niciodată atinsă în niciun alt sistem biologic.
Material realizat de Universitatea din Basel pentru Science Daily
Original scris de Heike Sacher, Katrin Bühler
Foto parteneri burst shopify
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu