Cunoaste lumea

Noutăți

ONU: Declarația la nivel înalt privind tuberculoza

  •  
  •  
  •  

Prezenți la o reuniune la nivel înalt despre tuberculoză desfășurată în marja celei de-a 78-a Adunări Generale a ONU, liderii mondiali au aprobat pe 22 septembrie 2023 o Declarație politică cu noi obiective ambițioase de atins până în 2027 pentru a pune capăt flagelului tuberculozei pe glob (https://news.un.org/fr/story/2023/09/1138962):  a fost elaborat un plan de amploare, care își propune să ajungă la 90% dintre persoanele care beneficiază de servicii de prevenire și îngrijire a tuberculozei, folosind un test rapid recomandat de OMS) ca primă metodă de diagnosticare a bolii.

Sunt propuse beneficii sociale tuturor persoanelor care suferă de tuberculoză și trebuie să fie aprobat cel puțin un nou vaccin împotriva bolii.

Până în 2027, OMS își propune să umple golurile de finanțare pentru cercetarea acestei patologii care afectează 10 milioane de oameni în fiecare an și duce la un milion de decese pe an, una dintre principalele cauze ale mortalității infecțioase din lume.

„Timp de milenii, strămoșii noștri au suferit și au murit de tuberculoză, fără să știe ce este, ce a cauzat-o sau cum să o oprim.

Astăzi avem cunoștințe și instrumente la care doar puteau visa strămoșii noștri. Declarația politică pe care țările mmebre OMS au aprobat-o astăzi și țintele pe care le-au stabilit constituie un angajament de a folosi aceste instrumente și de a dezvolta altele noi pentru a scrie ultimul capitol din istoria tuberculozei”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Evaluarea obiectivelor stabilite în 2018

Evaluând progresul în atingerea țintelor stabilite pentru perioada 2018-2022, OMS a spus că, deși eforturile globale de control al tuberculozei au salvat peste 75 de milioane de vieți începând din anul 2000, pentru perioada menționată doar 34 din cele 40 de milioane de persoane diagnosticate cu tuberculoză au primit tratamentul necesar.

OMS a mai observat că finanțarea serviciilor de control al tuberculozei în țările cu venituri mici și medii prezintă un decalaj de finanțare de 50% față de sumele necesare pentru implementarea programelor de control al tuberculozei.

Finanțarea anuală pentru cercetarea TBC a fost de cca 1 miliard de dolari între 2018 și 2022, ceea ce reprezintă doar jumătate din obiectivul stabilit în 2018.

O boală prevenibilă și vindecabilă

De ce, după toate progresele pe care le-am făcut – de la prezența omului pe Lună până la epoca comunicării globale instantanee – nu am reușit să învingem o boală prevenibilă și vindecabilă, care ucide mai mult de 4.400 de oameni pe zi?”, s-a întrebat Dennis Francis, președintele Adunării Generale a Națiunilor Unite, în discursul său de deschidere a reuniunii la nivel înalt privind tuberculoza.

Pentru el, răspunsurile sunt evidente: epidemia de tuberculoză prosperă din cauza inegalităților binecunoscute, precum sărăcia și subnutriția. Iar evoluția bolii este și mai mult exacerbată de conflicte, schimbări climatice și alte crize.

„Pandemia COVID-19 a inversat anii de progres în lupta împotriva tuberculozei, punând o povară și mai mare asupra celor afectați, în special celor mai vulnerabili”, a adăugat Dennis Francis.

Decalajul în ceea ce privește accesul la serviciile medicale de-a lungul lanțului de asistență medicală este puternic, în timp ce stigmatizarea și discriminarea continuă să agraveze vulnerabilitățile și să împiedice răspunsul în sănătatea publică.

Ofensiva pentru un vaccin împotriva tuberculozei

Inovația este vitală în lupta împotriva tuberculozei. Și avem nevoie, de asemenea, de diagnostice rapide, mai precise și la prețuri accesibile, la punctul de îngrijire, precum și de scheme de tratament mai eficiente, non-toxice, în special pentru tuberculoza rezistentă la medicamente, care afectează cca o jumătate de milion de oameni în fiecare an”, a insistat Dennis Francis.

În prezent există un singur vaccin aprobat împotriva tuberculozei – BCG – care nu protejează în mod adecvat, conform OMS, adulții și adolescenții, care reprezintă 90% din cei care transmit tuberculoza.

De aceea a fost creat recent Consiliul pentru Accelerarea Vaccinului împotriva Tuberculozei, dedicat cercetării, dezvoltării, aprobării și utilizării noilor vaccinuri antituberculoză.

Acest consiliu, sprijinit de secretariatul OMS este condus de un consiliu ministerial format din nouă membri, care își propun să identifice finanțări durabile, inovatoare, soluții de piață și parteneriate între sectoarele public, privat și filantropic.

Consiliul folosesște și organizații și platforme precum Uniunea Africană, Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est, BRICS (Brazilia, Federația Rusă, India, China și Africa de Sud), G20, G7 și altele pentru a consolida angajamentul și acțiunile față de dezvoltarea și accesul la un nou vaccin antituberculos.

Revizuirea sistemelor de sănătate

Întâlnirea la nivel înalt a abordat, de asemenea, caracterul adecvat al sistemelor de sănătate pentru răspunsul la această epidemie.

Dennis Francis a vorbit, de asemenea, despre eforturile pentru acoperirea universală a sănătății. El a amintit că accesul echitabil la beneficiile cercetării este de asemenea fundamental, indiferent de capacitățile financiare ale beneficiarilor.

La rândul ei, dr. Tereza Kasaeva, Directorul Programului Global de Tuberculoză al OMS, a făcut apel ca țările membre OMS să profite de oportunitatea de a îmbunătăți pregătirea sistemelor de sănătate pentru pandemii și de a le folosi pe baza lecțiilor Covid-19: „Prevenirea dificultăților financiare legate de tuberculoză și prevenirea răspândirii bolii în grupurile vulnerabile va permite reducerea inegalităților în interiorul și între țări, contribuind astfel la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”.

Emilian M. DOBRESCU

Foto: pixabay.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii