Cunoaste lumea

Noutăți

OMS: Primul summit global asupra medicinei tradiționale

  •  
  •  
  •  

Primul Summit Global al Medicinei Tradiționale, organizat sub asupiciile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) s-a desfășurat în perioada 17-20 august 2023, cu un angajament ferm din partea participanților de a valorifica potențialul medicinei tradiționale, complementare și integrative, bazate pe dovezi pentru a îmbunătăți progresul către acoperirea universală a sănătății și atingerea obiectivele de dezvoltare durabilă până în 2030 pentru sănătatea și bunăstarea Oamenilor și a planetei (pe site-urile https://news.un.org/fr/story/2023/08/1137712 și  https://news.un.org/fr/story/2023/08/ 1137792): summit-ul, care a reunit miniștri ai sănătății, oameni de știință, practicieni în medicină tradițională, lucrători din domeniul sănătății și membri ai societății civile din 88 de țări s-a desfășurat la Gandhinagar, statul Gujarat (situat pe coasta vestică a Indieia), a permis tuturor părților interesate să-și împărtășească experiențele unice, cele mai bune practici și ideile de colaborare.

Printre aceștia s-au aflat și diverși membri ai comunităților popoarelor indigene din diferite părți ale lumii (Australia, Bolivia, Brazilia, Canada, Ghana, Guatemala și Noua Zeelandă, printre altele) reunoscuți pentru abordările de către ei a medicinei tradiționale, care, ân țările menționate joacă un rol fundamental nu numai în îngrijirea sănătății, dar și în cultura și mijloacele de trai ale comunităților. În statul african Ghana, de exemplu, 70% dintre pacienți folosesc medicamente pe bază de plante.

La deschiderea acestui summit global privind medicina tradițională din India, șeful OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut statelor membre să vină cu recomandări specifice pentru dezvoltarea sectorului medicinei tradiționale, bazate pe dovezi și care să fie aplicabile: acestea ar putea servi astfel drept bază pentru următoarea Strategie globală a OMS privind medicina tradițională: „Vă invit să faceți din această întâlnire punctul de plecare pentru o mișcare globală care să dezlănțuie puterea medicinei tradiționale prin știință și inovare”, a spus directorul general al OMS, remarcând contribuțiile enorme la sănătatea umană aduse de tradițiile și remediile tradiționale.

Tot el a a mai menționat că ”Centrul Global al OMS pentru Medicină Tradițională lucrează pentru a colecta datele și dovezile necesare pentru a dezvolta politici, standarde și reglementări pentru utilizarea medicinei tradiționale sigure, rentabile și echitabile”.

Medicina complementară și integrativă

Pentru OMS, acest summit este o oportunitate importantă de a avansa în înțelegerea și utilizarea medicinei tradiționale: „Declarația de la Gujarat – principalul rezultat al acestui summit global – dacă este pusă în aplicare în mod eficient, va spori integrarea adecvată a medicinei tradiționale în sistemele naționale de sănătate”, a mai susținut dr. Tedros.

În timpul discursului său, șeful OMS a amintit și de istoria medicinei tradiționale, care este la fel de veche ca Omenirea însăși. De-a lungul Istoriei, Oameni din toate țările și culturile s-au bazat pe vindecătorii tradiționali, pe remediile casnice și pe cunoștințele medicinale antice pentru a-și satisface nevoile de sănătate și bunăstare.

Pentru șeful OMS, medicina tradițională nu este un lucru din trecut. Are o cerere din ce în ce mai mare în toate țările, comunitățile și culturile.

„La un moment dat în viața noastră, cei mai mulți dintre noi vor folosi o formă de medicină tradițională”, a spus el.

Medicina tradițională, complementară și integrativă este deosebit de importantă pentru prevenirea și tratarea bolilor netransmisibile și a sănătății mintale, precum și pentru îmbătrânirea sănătoasă.

Directorul general al OMS a menționat astfel istoria lungă, din Antichitate, când în urmă cu peste 3.500 de ani, sumerienii și egiptenii foloseau scoarța de salcie ca analgezic și antiinflamator.

Practicile de medicină tradițională din Madagascar sunt astăzi sursa de medicamente împotriva cancerului infantil, ca și practicile menționate în folclorul mesopotamic, precum și în Ayurveda și medicina tradițională chineză.

„După ce am petrecut mulți ani studiind transmiterea malariei, sunt inspirat de omul de știință chinez Tu Youyou, care a folosit cunoștințele tradiționale pentru a realiza un progres în tratamentul malariei.

După ce a testat – fără succes – mai mult de 240.000 de compuși propuși pentru utilizare în antimalarice, dr. Tu Youyou a apelat la literatura medicală tradițională chineză pentru a obține noi indicii; astfel, ea și echipa ei au găsit o referință la pelin dulce pentru a trata febra.

În 1971, echipa lui Tu Youyou a izolat artemisinina, un compus activ care s-a dovedit a fi deosebit de eficient în tratarea malariei: artemisinina este coloana vertebrală a tratamentului malariei astăzi”, a mai spus dr. Tedros.

Dovezi ale inovării în medicina tradițională

Rezultatele preliminare ale Sondajului Global al Medicinei Tradiționale al OMS, împărtășite la summit, indică faptul că aproximativ 100 de țări ale planetei au politici și strategii naționale legate de medicina tradițională, complementară și integrativă.

În multe state membre ale OMS, tratamentele cu acest tip de medicamente fac parte din listele de medicamente esențiale, din pachetele de servicii de sănătate esențiale și sunt acoperite de schemele naționale de asigurări de sănătate.

De asemenea, marea majoritate a Oamenilor utilizează intervenții de medicină tradițională, complementară și integrativă pentru tratamentul, prevenirea și managementul bolilor netransmisibile, al îngrijirilor paliative și de reabilitare.

La summit, directorul general adjunct al OMS pentru acoperire universală a sănătății și mod de viață, dr. Bruce Aylward, a subliniat necesitatea unei „baze de dovezi mai puternice – o prioritate a OMS – pentru a permite țărilor să dezvolte reglementări și politici adecvate pentru medicina tradițională, complementară și integrativă”.

Tot la acest summit, a fost subliniat, de asemenea, rolul important pe care îl poate juca inteligența artificială în valorificarea datelor complexe disponibile despre medicina tradițională și identificarea practicilor promițătoare pentru evaluarea științifică ulterioară.

În cele din urmă, și cu garanții etice și de corectitudine, aceste date se pot traduce în politici care accelerează utilizarea sigură și eficientă a medicinei tradiționale în sistemele de sănătate.

Pentru o planetă mai sănătoasă și oameni mai sănătoși

„Împreună, am contestat cu atenție status quo-ul care a separat prea mult Timp diferitele abordări ale medicinei și sănătății”, a declarat în timpul summit-ului, directorul regional al OMS pentru Europa, dr. Hans Kluge.

Este clar că mai avem un drum lung de parcurs în folosirea științei pentru a înțelege mai bine, a dezvolta și a realiza întregul potențial al abordărilor medicinei tradiționale, complementare și integrative: potrivit acestuia „afirmăm că vom colabora mai mult pentru a găsi cele mai bune modalități de integrare a medicamentelor tradiționale, complementare și integrative în cadrul asistenței medicale primare și al acoperirii medicale universale”.

Dr. Kluge a reiterat că „este esențial să obținem dovezi mai bune privind eficacitatea, siguranța și calitatea medicamentelor tradiționale și complementare, ceea ce implică metodologii inovatoare de evaluare a rezultatelor”.

La rândul ei, consilierul strategic principal și șeful Centrului Mondial de Medicină Tradițională al OMS, dr. Shyama Kuruvilla, care a condus și organizarea summit-ului, a salutat cunoștințele acumulate în timpul lucrărilor: „Am învățat multe despre politicile, instrumentele și practicile existente. Dar este clar că avem încă un drum lung de parcurs în utilizarea științei pentru a înțelege mai bine, a dezvolta și a realiza întregul potențial al abordărilor medicinei tradiționale, complementare și integrative pentru îmbunătățirea sănătății și bunăstării Oamenilor în armonie cu planeta care ne hrănește”.

Documentul rezumat al summit-ului include concluziile și angajamentele participanților cu privire la o gamă largă de aspecte, cum ar fi: politica globală, conducerea, inovarea, forța de muncă în domeniul sănătății, date, dovezi, monitorizare, reglementări, cadre juridice, protecția biodiversității și dezvoltarea durabilă.

Trebuie menționat că în 2014, statele membre ale OMS au aprobat prima Strategie globală pe zece ani pentru medicina tradițională: la Adunarea Mondială a Sănătății din acest an, statele membre au decis să prelungească această strategie cu doi ani și au cerut elaborarea unei noi strategii pe zece ani, pentru perioada 2025-2034.

Emilian M. Dobrescu

Edith Mihaela Dobrescu, Institutul de Economie Mondială

Foto: pixabay.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii