Stiria – a doua provincie ca mărime a Austriei

Stiria se învecinează la sud cu Slovenia și, în sensul acelor de ceasornic, din sud-vest, cu provinciile austriece Carintia, Salzburg, Austria Superioară, Austria Inferioară și Burgenland.
Capitala statului este Graz.
A fost locuită de triburi celtice. După cucerirea sa de către romani, partea de est a ceea ce este acum Stiria a făcut parte din Pannonia, în timp ce partea de vest a fost inclusă în Noricum.
În timpul invaziilor barbare, a fost cucerită sau traversată de vizigoți, huni, ostrogoți, rugi și lombarzi.
Slavii sub dominația avarilor s-au așezat în văi în jurul anului 600. În același timp, bavarezii sub dominația francă au început să-și extindă zona spre sud și est, absorbind în cele din urmă populația slavă.
În 1180, Stiria s-a separat de Ducatul Carintiei și a devenit un Ducat propriu; în 1192 ducele austriac Leopold al V-lea a devenit și duce de Stiria.
Mai târziu, Stiria a format partea centrală a Austriei Interioare. S-a dezvoltat cultural și economic sub arhiducele Ioan al Austriei între 1809 și 1859.
În 1918, după Primul Război Mondial, a fost împărțită într-o secțiune de nord (formând ceea ce este actuala provincie austriacă), și una de sud, numită Stiria Inferioară, locuită acum de sloveni, și care a fost anexată Iugoslaviei, iar mai târziu a devenit parte a Sloveniei.
Ca urmare a turbulențelor a două războaie mondiale, populația de limbă germană din Stiria Inferioară, care fusese concentrată în orașe, a migrat din regiune sau a fost expulzată.
Provincia este împărțită în 13 districte (Bezirke), unul dintre ele un oraș statutar. Există 286 de municipii.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu