Cafeaua de tip Capuccino

Kapuziner a apărut în meniurile cafenelelor din toată monarhia habsburgică pe la sfârșitul anilor 1700 și este descrisă într-un dicționar din 1805 drept „cafea cu smântână și zahăr”.
Kapuziner este menționat din nou în scrierile din anii 1850, drept „cafea cu smântână, condimente și zahăr”.
Alte cafele care conțin smântână au apărut la Viena, iar în afara Austriei acestea sunt denumite „cafea vieneză” sau „café Viennois”, cafea cu frișcă.
O altă cafea populară a fost Franziskaner, cu mai multă cremă, referindu-se la maroul ceva mai deschis al tunicilor ordinului franciscan.
Cafeaua Kapuziner s-a răspândit în toată Europa Centrală, inclusiv în părțile vorbitoare de italiană ale monarhiei habsburgice. Portul principal al imperiului, orașul Trieste, avea deja multe cafenele vieneze.
„Cappuccino”, așa cum este scris astăzi (în italiană) este menționată pentru prima dată în secolul al XIX-lea și este descris ca o „cafea neagră cu câteva picături de lapte sau smântână”.
Cappuccino italian modern a evoluat și s-a dezvoltat în următoarele decenii: laptele aburit de deasupra este o adăugare ulterioară, iar în SUA o ușoară neînțelegere a dus la denumirea acestui „capac” de spumă de lapte „cap de călugăr”, deși inițial nu avea nicio legătură cu numele băuturii.
Kapuziner a rămas neschimbat în meniul de cafea austriac și în Bratislava, Budapesta, Praga și alte orașe ale fostului imperiu.
După cel de-al Doilea Război Mondial, italienii au lansat „epoca cremei”, deoarece noile aparate de cafea puteau crea o presiune mai mare, ceea ce ducea la o măcinare mai fină și la o cremă de acum clasică.
Deși cafeaua a fost preparată diferit în toată Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, espressoarele s-au răspândit în Italia abia în anii 1950, iar „cappuccino” a fost redefinită: acum era făcută din espresso și lapte spumă.
Pe măsură ce espressoarele s-au îmbunătățit, la fel și dozarea cafelei și încălzirea laptelui.
În afara Italiei, cappuccino s-a răspândit, dar a fost în general făcut din cafea neagră cu frișcă, așa cum se mai face în multe părți ale Europei.
Foto domeniu public, burst shopify Brodie, Matthew Henry
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu