O varietate franțuzească de cartof albastru-violet

În descrierile timpurii, cartofii violeți nu erau neapărat de culoare violetă. Într-o sursă din 1817, șase soiuri de cartofi sunt listate ca fiind disponibile pe piața din Les Halles; printre ele se numără și cartoful violet.
Un tratat de agricultură publicat în 1863 enumeră cinci culori posibile pentru cartofi: alb, galben, roz, roșu și violet.
În 1873 Alexandre Dumas a scris despre acest cartof în Grand dictionnaire de cuisine.
Les Halles a fost piața centrală de alimente proaspete din Paris. Ultima a funcționat pe 12 ianuarie 1973, după care a fost demolată și înlocuită cu un centru comercial subteran.
Dezvoltarea modernă extrem de nereușită și nepopulară din anii 1960, împreună cu grădina modernă neatractivă din anii 1980 de deasupra, au fost demolate din nou în 2010 și înlocuite cu Westfield Forum des Halles, un centru comercial modern construit în mare parte subteran și conectat direct la masivul RER și nodul de tranzit al metroului Châtelet–Les Halles.
Cartofii violeți cunoscuți cu denumirea „Vitelotte” au coaja albastru închis, aproape negru, și pulpa albastru-violet închis; au o aromă caracteristică de nucă și miros de castane.
Culoarea este păstrată la gătit și se datorează pigmenților naturali din grupul antociani de flavonoide.
Plantele se maturizează târziu și, în comparație cu soiurile moderne, au randament relativ scăzut. Tuberculii sunt alungiți, cu ochii înfundați; au pielea groasă și, astfel, se păstrează bine.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu