Mozaicul

Cele mai vechi exemple cunoscute de mozaicuri realizate din diferite materiale au fost găsite la o clădire a unui templu din Abra, Mesopotamia, și sunt datate în a doua jumătate a mileniului al III-lea î.Hr. Ele constau din bucăți de pietre colorate, scoici și fildeș.
Săpăturile de la Susa și Chogha Zanbil arată dovezi ale primelor plăci smălțuite, datând din jurul anului 1500 î.Hr.
Cu toate acestea, modelele de mozaic nu au fost folosite până în vremea Imperiului Sasanid și a influenței romane.
Mozaicul s-a dezvoltat într-un meșteșug și artă populară și nu se limitează la profesioniști. Artizanii de astăzi lucrează cu piatră, ceramică, scoici, sticlă de artă, oglindă, mărgele și chiar obiecte ciudate, cum ar fi piese de păpuși, perle sau fotografii.
În timp ce mozaicurile antice tindeau să fie arhitecturale, se găsesc mozaicuri moderne care acoperă totul, de la bănci de parc și ghivece de flori până la chitare și biciclete. Articolele pot fi mici ca un cercel sau mari ca o casă.
Trencadís sau pique assiette (un termen francez – „furat din farfurie”) este un mozaic realizat din bucăți de ceramică spartă, porțelan, sticlă, nasturi, figurine sau bijuterii care sunt cimentate pe o bază pentru a crea o nouă suprafață.
Ca bază poate fi folosită aproape orice formă și poate fi aplicată orice combinație de piese, limitată doar de imaginația individuală a creatorului.
Cu costul ridicat al forței de muncă în țările dezvoltate, automatizarea producției de mozaicuri a devenit din ce în ce mai populară.
În loc să fie asamblate manual, mozaicurile proiectate folosind software-ul de proiectare asistată de computer (CAD) pot fi asamblate de un robot.
Producția poate fi de 10 ori mai rapidă, cu o precizie mai mare. Dar aceste mozaicuri „de computer” au un aspect diferit față de mozaicurile „artizanale” realizate manual.
În cazul producției robotizate, plăcile colorate sunt încărcate în tampoane, iar apoi robotul alege și plasează plăcile individual, conform unui fișier de comandă din software-ul de proiectare.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu