Cunoaste lumea

Noutăți

Insula Hormuz

  •  
  •  
  •  

Insula iraniană din Golful Persic, cunoscută de grecii antici drept Organa și ca Jarun în perioada islamică, a căpătat numele de „Hormuz” de la importantul oraș portuar Hormuz de pe continent, aflat la 60 km distanță, care centru a unui principat minor de ambele maluri ale strâmtorii.

Principatul plătea tribut Ilkhanatului condus de mongoli și era o sursă importantă de venit din comerțul maritim.

Conducătorul orașului a decis să-și mute reședința pe insulă în jurul anului 1300, pentru a evita atacurile grupurilor mongole și turcești din interior. Conducătorul a făcut mai târziu pace cu Ilkhanii.

Un oraș nou a fost construit pe vârful nordic al insulei Jarun, care a fost numit New Hormuz pentru un număr de ani, pentru a-l deosebi de orașul vechi de pe continent, până când acesta a căzut în ruine. Încet, numele noului oraș a ajuns să fie folosit și pentru insulă.

Hormuz a fost vizitat de Marco Polo, în jurul anului 1290, în timp ce călătorea pe uscat, așa cum este descris în jurnalul său de călătorie.

În 1505, regele Manuel I al Portugaliei a stabilit o politică de expansiune în Africa și Asia de Vest.

Portughezii au construit o fortăreață pe insulă pentru a descuraja potențialii invadatori, numind-o Fortul Maicii Domnului a Concepției.

Insula a devenit un punct de escală de urgență pentru navele portugheze. Otomanii au asediat insula sub amiralul și cartograful Piri Reis în 1552.

În 1622, insula a fost capturată de la portughezi de o forță combinată anglo-persană, la ordinul Companiei engleze a Indiilor de Est.

Șahul Abbas I al Persiei nu avea încredere în populația locală și nu era interesat de menținerea insulei ca centru comercial sau post militar; în schimb, a dezvoltat portul continental din apropiere Bandar Abbas.

Hormuz a intrat în declin. Mulți dintre locuitorii săi s-au mutat. Insula a continuat să exporte cantități mici de sare gemă și bulgări de oxid de fier care au fost folosiți ca pietre de balast pentru navele cu pânze.

După o perioadă de administrație omană în secolul al XIX-lea, a rămas o insulă de pescari puțin locuită înainte de a experimenta o anumită dezvoltare în ultimii ani ai secolului al XX-lea.

Muzeul Dr Nadalian din Insula Hormuz, cunoscut și sub numele de Muzeul și Galeria lui Ahmad Nadalian din Insula Hormuz, prezintă opera lui Ahmad Nadalian (născut în 1963), ale cărui lucrări au fost expuse în galerii internaționale.

Proiectele sale de artă ecologică includ sculpturi în stâncă și nu numai opera sa, ci și cea a femeilor indigene locale, oase de creaturi marine și păpuși din materiale reciclate.

Muzeul a fost creat în martie 2009 sub numele de Centrul de Artă Paradis, fiind redenumit în 2012 cu denumirea actuală.

Tot în această perioadă, intrarea sa a fost reproiectată inspirându-se din arhitectura locală.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii