Cunoaste lumea

Noutăți

Naqsh-e Rostam – o colecție magnifică de morminte

  •  
  •  
  •  

Naqsh-e Rostam este necropola dinastiei ahemenide (aproximativ 550–330 î.Hr.), cu patru morminte mari tăiate în stâncă (în provincia Fars, Iran).

Acestea au în principal decorațiuni arhitecturale, dar fațadele includ panouri mari deasupra ușilor, fiecare foarte asemănătoare ca conținut, cu figuri ale regelui învestite de un zeu, deasupra unei zone cu șiruri de figuri mai mici care poartă tribut, cu soldați și oficiali.

Cele trei clase de figuri sunt puternic diferențiate ca mărime. Intrarea în fiecare mormânt se află în centrul fiecărei cruci, care se deschide într-o cameră mică, unde regele zăcea într-un sarcofag.

Mult mai jos de mormintele ahemenide, aproape de nivelul solului, se află reliefuri de stâncă cu figuri mari de regi sasanideni, unii întâlnindu-se cu zei, alții în luptă.

Cel mai faimos îl prezintă pe regele sasanian Shapur I călare, cu împăratul roman Valerian înclinându-se în fața lui în supunere, și Filip Arabul (un împărat anterior care îi plătea tribut lui Shapur) ținând calul lui Shapur, în timp ce împăratul mort Gordian al III-lea, ucis în luptă, se află sub el (au fost sugerate și alte identificări).

Aceasta comemorează bătălia de la Edessa din anul 260 d.Hr., când Valerian a devenit singurul împărat roman care a fost capturat ca prizonier de război, o umilire de durată pentru romani. Amplasarea acestor reliefuri sugerează în mod clar intenția sasanide de a se lega de gloriile Imperiului Ahemenid anterior.

În colțul din stânga sus al fațadei mormântului său apare o inscripție a lui Darius I, din c.490 î.e.n., denumită în general „inscripția DNA” în lucrările academice.

Menționează cuceririle lui Darius I și diferitele sale realizări din timpul vieții. Data exactă a acesteia nu este cunoscută, dar se poate presupune că este din ultimul deceniu al domniei sale.

Ca și alte câteva inscripții ale lui Darius, sunt enumerate în mod specific teritoriile controlate de Imperiul Ahemenid, care a format cel mai mare imperiu în timpul antichității.

Imperiul său existent a cuprins Macedonia și Tracia în Europa, Egiptul în Africa de Nord, Babilonul și Asiria în Mesopotamia, stepele Eurasiei, Bactria în Asia Centrală, până la Gandhara și Indusul în subcontinentul indian, care au fost anexate în timpul cuceririi ahemenide din Valea Indusului.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii