Tratamentul cu bacterii reduce rezistența la insulină, protejează împotriva diabetului

Cercetătorii conduși de Hiroshi Ohno de la Centrul RIKEN pentru Științe Medicale Integrative (IMS) din Japonia au descoperit un tip de bacterii intestinale care ar putea ajuta la îmbunătățirea rezistenței la insulină și, astfel, protejează împotriva dezvoltării obezității și diabetului de tip 2.
Studiul, publicat pe 30 august în revista științifică Nature, a implicat analiza genetică și metabolică a microbiomilor.
Insulina este un hormon eliberat de pancreas ca răspuns la glicemie. În mod normal, ajută la introducerea zahărului în mușchi și ficat, astfel încât aceștia să poată folosi energia.
Când cineva dezvoltă rezistență la insulină, înseamnă că insulina este împiedicată să-și facă treaba și, ca urmare, mai mult zahăr rămâne în sânge și pancreasul continuă să producă mai multă insulină.
6Rezistența la insulină poate duce la obezitate, pre-diabet și diabet zaharat de tip 2.
Rezultatele cercetării au fost compatibile cu constatările diferitelor experimente și au implicații pentru diagnostic și tratament.
După cum explică Ohno, „Din cauza asocierii sale cu rezistența la insulină, prezența bacteriilor intestinale Lachnospiraceae ar putea fi un bun biomarker pentru pre-diabet. De asemenea, tratamentul cu probiotice care conțin indistinctus ar putea îmbunătăți intoleranța la glucoză la cei cu pre-diabet”.
Deși majoritatea probioticelor eliberate fără prescripție medicală nu conțin în prezent bacteriile identificate în acest studiu, Ohno îndeamnă la prudență în cazul în care acestea devin disponibile.
„Aceste constatări trebuie verificate în studiile clinice umane înainte de a putea recomanda orice probiotic ca tratament pentru rezistența la insulină”.
Material realizat pentru science daily de RIKEN
Foto parteneri burst shopify
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu