Cunoaste lumea

Noutăți

Cum ținem herpesul în frâu?

  •  
  •  
  •  

Herpesul nu este doar neplăcut, dar poate, în unele cazuri, să aibă și complicații periculoase și consecințe care pun viața în pericol.

În jurnalul Angewandte Chemie, o echipă de cercetare a introdus acum o abordare complet nouă pentru tratarea herpesului.

Metoda lor se bazează pe inhibarea unei enzime care este necesară pentru eliberarea particulelor de virus nou formate din celulele infectate.

Chiar înainte de un interviu important sau de prima întâlnire anticipată – întotdeauna când ai mai puțin nevoie – simți o furnicătură și mâncărime pe buze.

O privire în oglindă dezvăluie primele vezicule: herpesul a revenit.

Majoritatea adulților poartă instigatorul în corpul lor, deoarece, odată infectați, virusurile herpes simplex de tip 1 (HSV-1) se instalează în ganglionii nervoși.

Ei rămân în organism pe parcursul vieții unei persoane, inactivi de cele mai multe ori.

Dacă sistemul imunitar este slăbit temporar, poate de anxietate sau stres, prea multă lumină solară, fluctuații hormonale sau o răceală, poate apărea un focar. Acest lucru este enervant și dureros, dar de obicei inofensiv.

Cu toate acestea, acest lucru nu este întotdeauna de evitat: la unii indivizi imunocompromiși sau nou-născuți pot exista consecințe severe și uneori care pun viața în pericol.

Complicațiile periculoase sunt, de asemenea, o amenințare dacă virusul infectează ochii sau creierul; de exemplu, herpesul corneean este una dintre principalele cauze ale orbirii induse de infecții. Medicamentele antivirale pot reduce infecțiile cu herpes, dar nu le pot învinge pe deplin.

O echipă de la Universitatea din Georgia, Atena (SUA), Universitatea din Illinois din Chicago (SUA) și Universitatea din Utrecht (Țările de Jos), condusă de Deepak Shukla și Geert-Jan Boons, a dezvoltat acum o metodă alternativă pentru tratamentul herpesului.

Echipa a sintetizat o serie de oligozaharide care au structuri asemănătoare celor ale sulfaților de heparan, dar care nu sunt divizate de enzima heparanază.

Moleculele formate din șase sau opt zaharide inhibă puternic heparanaza. Folosind studii computerizate complementare, echipa a reușit să modeleze modul în care aceste oligozaharide sunt aranjate în cavitatea de legare a enzimelor și să determine care interacțiuni moleculare sunt responsabile pentru legarea puternică.

Tratamentul celulelor corneene infectate cu HSV-1 cu oligozaharide active a avut ca efect inhibarea excreției de heparan sulfati indusă viral, reducând semnificativ răspândirea virusului.

În plus, inhibarea heparanazei prin noii inhibitori poate împiedica migrarea și proliferarea celulelor imortalizate (adică celulele cu creștere celulară necontrolată).

Această enzimă a fost puternic implicată în metastaza cancerului, sugerând o altă potențială aplicație pentru inhibitori în viitor.

Material realizat pentru science daily de Wiley

Foto Farah burst shopify


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii