Cunoaste lumea

Noutăți

Berea belgiană, înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO

  •  
  •  
  •  

În Belgia, berea era deja produsă în epoca romană, dovadă fiind excavarea unei fabrici de bere din secolele al III-lea și al IV-lea d.Hr. la Ronchinne.

În timpul Evului Mediu timpuriu berea era produsă cu gruit, un amestec de ierburi și condimente care a fost menționat pentru prima dată în 974, când episcopului de Liège i s-a acordat dreptul de a o vinde la Fosses-la-Ville.

Din secolul al XIV-lea, gruitul a fost înlocuit cu hamei, după exemplul berilor de import din nordul Germaniei și Olanda.

După aceea, mai multe orașe belgiene și-au dezvoltat propriile tipuri de bere pentru export în alte regiuni, în special berea albă din Leuven și Hoegaarden, peșterile din Lier și uitzet din Gent.

Mănăstirile au jucat doar un rol mic în producția de bere și erau fabricate în mare parte pentru consumul propriu și al oaspeților lor.

Fabricarea berii monahale avea să primească un oarecare renume doar de la sfârșitul secolului al XIX-lea, când trapiștii din Chimay produceau o bere maro care era disponibilă în comerț.

În 1885, o modificare a legislației a făcut viabilă producția de bere în stil german cu fermentație inferioară în Belgia și abia de atunci a luat amploare producția de bere la scară industrială în Belgia.

În timpul secolului al XX-lea, numărul fabricilor de bere din Belgia a scăzut de la 3223 în 1900 la doar 106 fabrici de bere în 1993.

Cu toate acestea, s-au păstrat o serie de stiluri tradiționale de bere, cum ar fi berea albă, lambic și flamand old brown, în timp ce s-au dezvoltat noi stiluri locale, cu fermentație superioară, cum ar fi spéciale belge, berea de mănăstire și bere tare belgiană.

În 1988, cele mai mari fabrici de bere din țară, Artois și Piedboeuf, au fuzionat oficial pentru a deveni Interbrew, apoi al 18-lea cel mai mare producător de bere din lume, care urma să fuzioneze cu AmBev în 2004 pentru a deveni astăzi AB InBev, cea mai mare companie producătoare de bere din lume.

Cele mai multe beri sunt cumpărate sau servite în sticle, mai degrabă decât în cutii, și aproape fiecare bere are propriul pahar de marcă, uneori cu formă unică.

În 2016, UNESCO a înscris cultura berii belgiene pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanității.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii