Cel mai lung sit arheologic locuit din Asia de Sud-Est continentală (Foto)

Cele peste 70 de temple și morminte existente la Mỹ Sơn au fost datate în perioada cuprinsă între secolul al IV-lea și secolul al XIV-lea d.Hr.
Este posibil ca acest complex să fi fost centrul religios și cultural al istoricului Champa, în timp ce guvernul avea sediul în Simhapura sau Đồng Dương din apropiere.
Mỹ Sơn este un grup de temple hinduse Shaiva abandonate și parțial ruinate din centrul Vietnamului, un regat indianizat al poporului Cham.
Templele sunt dedicate venerării lui Dumnezeu în conformitate cu Shaivism, în care Dumnezeu este numit Shiva sau Cel de bun augur.
În acest complex special, el este venerat sub diferite nume locale, dintre care cel mai important este Bhadreshvara.
Mỹ Sơn este situat în Vietnamul Central, la 69 km sud-vest de Da Nang și la aproximativ 10 km de capitala istorică Champa Trà Kiệu.
Templele se află într-o vale de aproximativ doi kilometri lățime, care este înconjurată de două lanțuri muntoase.
Din secolul al IV-lea până în secolul al XIV-lea d.Hr., valea de la Mỹ Sơn a fost un loc de ceremonie religioasă pentru regii dinastiilor conducătoare din Champa, precum și un loc de înmormântare pentru regalitatea Cham și pentru eroii naționali.
A fost strâns asociată cu orașele Cham din apropiere, Indrapura și Simhapura. La un moment dat, situl cuprindea numeroase stele purtând inscripții importante din punct de vedere istoric în sanscrită și cham.
Mỹ Sơn este probabil cel mai lung sit arheologic locuit din Asia de Sud-Est continentală, dar marea majoritate a arhitecturii sale a fost distrusă de bombardamentele americane în timpul unei singure săptămâni a războiului din Vietnam.
Complexul de templu Mỹ Sơn este considerat unul dintre cele mai importante complexe de temple hinduse Shaiva din Asia de Sud-Est și este cel mai important sit de patrimoniu de această natură din Vietnam.
Este adesea comparat cu alte complexe de temple istorice din Asia de Sud-Est, cum ar fi Borobudur din Java din Indonezia, Angkor Wat din Cambodgia, Wat Phou din Laos, Bagan din Myanmar și Prasat Hin Phimai din Thailanda.
Din 1999, Mỹ Sơn a fost recunoscut de UNESCO ca sit al Patrimoniului Mondial.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu