Cunoaste lumea

Noutăți

Rubinul – piatra prețioasă a lunii iulie

  •  
  •  
  •  

Rubinul este piatra de naștere din iulie și este una dintre cele mai râvnite pietre prețioase.

Numele este derivat din cuvântul latin ruber, care înseamnă „roșu” – culoarea iubirii și a pasiunii.

Un transport și comerț cu rubine înregistrat apare în literatura de pe Drumul Mătăsii de Nord al Chinei, în care aproximativ 200 de rubine î.Hr. au fost transportate de-a lungul acestei străvechi căi care se deplasa spre vest din China.

Rubinele au fost întotdeauna respectate în țările asiatice. Au fost folosite pentru a ornamenta armurile, tecile și hamurile nobililor din India și China. Rubinele au fost așezate sub fundația clădirilor pentru a asigura norocul structurii.

O credință astrologică tradițională hindusă deține rubinele drept „piatra prețioasă a Soarelui și, de asemenea, zeitatea cerească Surya, liderul celor nouă corpuri cerești (Navagraha).

Credința este că venerarea și purtarea rubinelor face ca Soarele să fie favorabil celui care îl poartă.

În cărțile de benzi desenate Marvel, Godstone este un rubin pe care fiul lui J. Jonah Jameson, John Jameson, l-a găsit pe lună, rubin ce devine activat de lumina lunii, se grefează pe piept, ceea ce îl transformă în Omul-Lup.

În 2007, bijutierul londonez Garrard & Co a prezentat pe site-ul lor un rubin în formă de inimă de 40,63 carate.

Pe 13/14 decembrie 2011, colecția completă de bijuterii a lui Elizabeth Taylor a fost scoasă la licitație de Christie’s.

Mai multe piese din rubin au fost incluse în vânzare, în special un set de inel cu o bijuterie de 8,24 ct care a doborât recordul de „preț pe carat” pentru rubine (512.925 USD per carat – adică peste 4,2 milioane USD în total), și un colier care s-a vândut cu peste 3,7 milioane USD.

Sunrise Ruby este cel mai scump rubin din lume, cea mai scumpă piatră prețioasă colorată și cea mai scumpă piatră prețioasă, în afară de diamant.

În mai 2015, a fost vândut la licitație în Elveția unui cumpărător anonim pentru 30 de milioane de dolari.

Muzeul Național de Istorie Naturală Smithsonian din Washington, D.C. are unele dintre cele mai mari și mai fine pietre prețioase – rubin din lume.

Rubinul birmanez de 23,1 carate (4,62 g), încadrat într-un inel de platină cu diamante, a fost donat de omul de afaceri și filantrop Peter Buck în memoria regretatei sale soții Carmen Lúcia.

Această piatră prețioasă prezintă o culoare roșie bogat saturată combinată cu o transparență excepțională.

Croiala fin proportionata ofera reflexii roșii vii. Piatra a fost extrasă din regiunea Mogok din Birmania (acum Myanmar) în anii 1930.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii