Cunoaste lumea

Noutăți

Mecanismul ascuns care leagă cancerul și diabetul

  •  
  •  
  •  

În anii 1920, cercetătorii au descoperit că pacienții cu cancer aveau urină mirositoare. În primul rând, medicii au fost nedumeriți, dar în curând și-au dat seama că era rezultatul nivelului crescut de zahăr din sânge.

Acesta a fost unul dintre primele lucruri pe care le-am învățat despre pacienții cu cancer”, spune profesorul asociat Lykke Sylow.

„La pacienții cu cancer, celulele nu răspund bine la hormonul insulină. Prin urmare, este nevoie de mai multă insulină pentru a crea același efect la pacienții cu cancer.

Dacă suferiți de rezistență la insulină, corpul dumneavoastră trebuie să producă mai multă insulină decât de obicei pentru a putea regla glicemia”, spune Lykke Sylow, care este unul dintre principalii autori ai noului studiu.

Capacitatea organismului de a răspunde la insulină este afectată atât la pacienții cu cancer, cât și la persoanele cu diabet de tip 2.

Simptomele diabetului de tip 2, cum ar fi oboseala și creșterea setei și urinarea, se dezvoltă treptat și, prin urmare, pot fi greu de observat.

Și la pacienții cu cancer, rezistența la insulină poate fi și mai greu de identificat, deoarece aceștia experimentează deja unele dintre aceste simptome, de ex. oboseală.

Una peste alta, cancerul și rezistența la insulină este o combinație cu adevărat proastă.

Lykke Sylow speră că oncologii vor începe să verifice nivelul zahărului din sânge al pacienților – chiar și atunci când pare a fi normal, deoarece rezistența la insulină poate fi greu de observat, deoarece organismul va compensa pur și simplu producând mai multă insulină.

Și dacă descoperă că pacientul suferă de rezistență la insulină, trebuie să înceapă să o trateze. Suntem capabili să tratăm rezistența la insulină pentru că avem cunoștințe aprofundate despre afecțiune – suntem obișnuiți să o asociem cu tipul 2. Diabet.”

Aspectele conexiunii necesită totuși mai multe cercetări.

„Următorul pas este încercarea de a determina cine dezvoltă rezistență la insulină. Ce pacienți cu cancer sunt expuși riscului aici? Au un anumit tip de cancer sau anumiți factori de risc? Sau este probabil legat de tratament?” a spus Lykke Sylow.

„Și odată ce i-am identificat pe cei cu risc crescut de a dezvolta această afecțiune, sper să vedem mai multe studii pe termen lung despre tratamentul rezistenței la insulină și dacă are un efect pozitiv asupra pacienților”.

Puteți citi studiul complet, „Rezistența la insulină la pacienții cu cancer: o revizuire sistematică și meta-analiză”, în Acta Oncologică.

Material furnizat pentru Science Daily de Universitatea din Copenhaga

Facultatea de Sănătate și Științe Medicale

Foto burst shopify Avelino Calvar Martinez


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii