Cunoaste lumea

Noutăți

Molecule artificiale care se comportă ca și moleculele reale

  •  
  •  
  •  

Oamenii de știință de la Universitatea Radboud au dezvoltat molecule sintetice care seamănă cu molecule organice reale.

O colaborare a cercetătorilor, condusă de Alex Khajetoorians și Daniel Wegner, poate simula acum comportamentul moleculelor reale folosind molecule artificiale.

În acest fel, ei pot modifica proprietățile moleculelor în moduri care sunt în mod normal dificile sau nerealiste și pot înțelege mult mai bine cum se schimbă moleculele.

Emil Sierda, care a fost responsabil cu realizarea experimentelor la Universitatea Radboud a declarat: „Cu câțiva ani în urmă am avut această idee nebună de a construi un simulator cuantic.

Am vrut să creăm molecule artificiale care să semene cu molecule reale. Așa că am dezvoltat un sistem în care putem prinde electroni.

Electronii înconjoară o moleculă ca un nor și am folosit acei electroni prinși pentru a construi o moleculă artificială.

Rezultatele pe care le-a găsit echipa au fost uimitoare. Asemănarea dintre ceea ce am construit și moleculele reale a fost ciudată”.

Utilizările acestei noi tehnici sunt nesfârșite.

Daniel Wegner, profesor asistent în cadrul departamentului SPM a subliniat: „Abia am început să ne imaginăm la ce putem folosi asta. Avem atât de multe idei încât este greu să decidem de unde să începem.”

Folosind simulatorul, oamenii de știință pot înțelege mult mai bine moleculele și reacțiile lor, ceea ce va ajuta în fiecare domeniu științific imaginabil.

Noile materiale pentru hardware-ul viitorului computer sunt foarte greu de realizat, de exemplu. Făcând o versiune simulată, putem căuta noile proprietăți și funcționalități ale anumitor molecule și să evaluăm dacă va merita să facem materialul real.

În viitorul îndepărtat, pot fi posibile tot felul de lucruri: înțelegerea reacțiilor chimice pas cu pas, ca într-un videoclip cu încetinitorul, sau realizarea de dispozitive electronice artificiale cu o singură moleculă, cum ar fi micșorarea dimensiunii unui tranzistor pe un cip de computer. Se sugerează chiar și simulatoarelor cuantice să funcționeze ca computere cuantice.”

Emil Sierda a mai spus: „Dar este un drum lung de parcurs, deocamdată putem da startul prin a începe să înțelegem moleculele într-un mod pe care nu l-am înțeles niciodată înainte”.

Material oferit de Universitatea Radboud din Nijmegen (science daily)

Foto parteneri burst shopify


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii