Cunoaste lumea

Noutăți

Victoria lui Shapur I la Naqsh-e Rostam

  •  
  •  
  •  

Relieful victoriei lui Shapur I la Naqsh-e Rostam (cca. 241–272 d.Hr.) este situat la 3 kilometri nord de Persepolis.

Este una dintre cele opt sculpturi sasanide tăiată în stânca de sub mormintele predecesorilor lor ahemenizi.

Fotografia este un fișier de la Wikimedia Commons realizată de Diego Delso. Această sculptură înfățișează o scenă faimoasă în care împăratul roman, Valerian, îngenunchează în fața lui Shapur I și cere îndurare.

Shapur l-a învins pe Valerian în bătălia de la Edessa, în care întreaga armată romană a fost distrusă, iar Valerian a devenit prizonierul lui Shapour.

Aceasta a fost prima și singura dată când un împărat roman a fost luat prizonier.

Împăratul Filip Arabul îl înfățișează în picioare, iar Gordian al III-lea este mort la picioarele calului lui Shapur.

Naqsh-e Rostam este un sit arheologic antic și o necropolă situată la aproximativ 12 km nord-vest de Persepolis, în provincia Fars, Iran.

O colecție de reliefuri antice din stânci iraniene sunt tăiate în fața muntelui, iar muntele conține locul de odihnă final a patru regi ahemenizi, în special regele Darius cel Mare și fiul său, Xerxes.

Acest sit are o mare importanță pentru istoria Iranului și pentru iranieni, deoarece conține diverse situri arheologice sculptate în peretele de stâncă de-a lungul timpului de mai bine de un mileniu, de la elamiți și ahemenizi la sasanizi.

Se află la câteva sute de metri de Naqsh-e Rajab, cu alte patru reliefuri de stâncă sasanide, trei regi celebratori și unul un mare preot.

Naqsh-e Rostam este necropola dinastiei ahemenide (c. 550–330 î.Hr.), cu patru morminte mari.

Acestea au în principal decorațiuni arhitecturale, dar fațadele includ panouri mari deasupra ușilor, cu figuri ale regelui învestite de un zeu, deasupra unei zone cu șiruri de figuri mai mici care oferă tribut, cu soldați și oficiali.

Cele trei clase de figuri sunt puternic diferențiate ca mărime. Intrarea în fiecare mormânt se află în centrul fiecărei cruci, care se deschide într-o cameră mică, unde regele zăcea într-un sarcofag.

Mult mai jos de mormintele ahemenide, aproape de nivelul solului, se află reliefuri de stâncă cu figuri mari de regi sasanideni, unii întâlnindu-se cu zei, alții în luptă.

Cel mai faimos îl prezintă pe regele sasanian Shapur I călare, cu împăratul roman Valerian înclinându-se în fața lui în supunere, și Filip Arabul (un împărat anterior care îi plătea tribut lui Shapur) ținând calul lui Shapur, în timp ce împăratul mort Gordian al III-lea, ucis în luptă, se află sub el.

Amplasarea acestor reliefuri sugerează în mod clar intenția sasanide de a se lega de gloriile Imperiului Ahemenid anterior.

Foto domeniu public (Wikimedia Commons)


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii