Homo Sapiens a apărut probabil din mai multe populații strâns înrudite

Testând materialul genetic al populațiilor actuale din Africa și comparând cu dovezile fosile existente ale populațiilor timpurii de Homo Sapiens de acolo, cercetătorii au descoperit un nou model de evoluție umană – răsturnând credințele anterioare că o singură populație africană a dat naștere tuturor oamenilor.
Noua cercetare a fost publicată în revista Nature.
Deși este larg înțeles că Homo Sapiens își are originea în Africa, incertitudinea înconjoară modul în care ramurile evoluției umane s-au separat și cum au migrat oamenii de-a lungul continentului, a spus Brenna Henn, profesor de antropologie la Centrul de genom la UC Davis, autor corespondent al cercetării.
„Această incertitudine se datorează datelor limitate despre fosile și genomice antice și faptului că înregistrarea fosilelor nu se aliniază întotdeauna cu așteptările de la modelele construite folosind ADN-ul modern”, a spus ea. „Această nouă cercetare schimbă originea speciilor”.
Cercetarea condusă de Henn și Simon Gravel de la Universitatea McGill a testat o serie de modele concurente de evoluție și migrație în Africa propuse în literatura paleoantropologică și genetică, încorporând date despre genomul populației din sudul, estul și vestul Africii.
Autorii au inclus genomi nou secvenționați de la 44 de indivizi moderni Nama din Africa de Sud, o populație indigenă despre care se știe că are niveluri excepționale de diversitate genetică în comparație cu alte grupuri moderne.
Cercetătorii au generat date genetice prin colectarea de mostre de salivă de la indivizi moderni care își desfășoară activitatea de zi cu zi în satele lor.
Autorii prezic că, conform acestui model, 1-4% din diferențierea genetică între populațiile umane contemporane poate fi atribuită variației populațiilor tulpini.
Acest model poate avea consecințe importante pentru interpretarea înregistrării fosilelor.
Din cauza migrației între ramuri, aceste linii multiple au fost probabil similare din punct de vedere morfologic, ceea ce înseamnă că fosilele de hominide divergente din punct de vedere morfologic (cum ar fi Homo naledi) este puțin probabil să reprezinte ramuri care au contribuit la evoluția Homo sapiens, au spus autorii.
Material oferit pentru Science Daily de Universitatea din California – Davis
Original scris de Karen Nikos-Rose
Foto burst shopify Thom Bradley, Matthew Henry, Samantha Hurley
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu