Cunoaste lumea

Noutăți

Cel mai mare monument megalitic antic din Orientul Apropiat

  •  
  •  
  •  

Situl este probabil sursa legendelor despre „o rămășiță a uriașilor” sau Rephaim pentru Og. Arheologii au folosit hărți siriene.

După acest studiu inițial, săpăturile arheologice serioase au început în anii 1980 sub profesorii israelieni Moshe Kochavi și Yoni Mizrachi, ca parte a Proiectului arheologic Land of Geshur.

Rujm el-Hiri este un vechi monument de piatră megalitică format dintr-un tumulus concentric în centru.

Este situat în porțiunea ocupată de Israel din Înălțimile Golan, la aproximativ 16 kilometri est de coasta Mării Galileii, în mijlocul unui platou mare acoperit cu sute de dolmene.

În 2007, situl a fost excavat de Yosef Garfinkel și Michael Freikman de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Freikman s-a întors în vara lui 2010 pentru o investigație suplimentară a datei și funcției site-ului. Freikman crede că mormântul din centru a fost construit în același timp cu inelele.

Jefuitorii de morminte au luat rămășițele care includeau bijuterii și arme, dar pe baza descoperirii unui ac din Calcolitic scăpat într-un pasaj, teoria lui Freikman este că mormântul a fost piesa centrală a inelelor.

Format din peste 42.000 de roci de bazalt dispuse în cercuri concentrice, are o movilă de 4,6 m înălțime în centru.

Unele cercuri sunt complete, altele incomplete. Peretele cel mai exterior are 160 m în diametru și 2,4 m înălțime.

Înființarea sitului și a altor așezări antice din apropiere este datată de arheologi în perioada timpurie a epocii bronzului II (3000–2700 î.Hr.).

Deoarece săpăturile au scos foarte puține resturi materiale, arheologii israelieni teoretizează că situl nu a fost o poziție defensivă sau un cartier rezidențial, ci cel mai probabil un centru ritual cu activitate rituală pentru a-i liniști pe zei, sau posibil legat de cultul morților.

Cu toate acestea, nu există un consens cu privire la funcția sa, deoarece nu a fost găsită nicio structură similară în Orientul Apropiat.

Mișcările New Age care susțin o întoarcere la natură se adună la locul solstițiului de vară și la echinocțiu pentru a vedea primele raze ale soarelui strălucind prin stânci.

Traseul Golan, un traseu de mers marcat de 130 de kilometri care se întinde pe toată lungimea Înălțimilor Golan, trece pe lângă Gilgal Refa’im.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii