Știința împotriva poluării mediului

Sprijinit de cercetătorii și lectorii de la Universitatea Northumbria, proiectul Flipflopi, în ultimele zece luni a recuperat 135 de tone de materiale plastice post-consum din Arhipelagul Lamu de pe coasta Kenyei, cu o populație de doar 50.000 de locuitori.
Ei au construit prima barcă cu vele din plastic 100% reciclat din lume în urmă cu aproximativ patru ani din materiale recuperate găsite pe plajele din Kenya.
Materialele au inclus 30.000 de șlapi aruncați, care sunt omniprezenți în oceanele lumii.
Dar plasticul nu este singura problemă, iar colaborarea încrucișată în cadrul Universității își propune să evidențieze faptul că microfibrele naturale din textile și îmbrăcăminte pot dăuna, de asemenea, mediului nostru.
După ce a captat atenția lumii în expedițiile în jurul Africii de Est, proiectul Flipflopi continuă să găsească modalități de a inspira comunitățile, guvernele și întreprinderile să ia măsuri împotriva poluării mediului.
Acum, un model al navei tradiționale în stil „dhow” a sosit la Lisabona, în Portugalia, de la Dundee, în Scoția, ca parte a unei expoziții itinerante.
Rezultatele cercetării Flipflopi a demonstrat puterea colaborării încrucișate, reunind designeri, oameni de știință de mediu și oameni de știință în criminalistică pentru a aborda o provocare globală de mediu.
Trebuie promovată o abordare fără regrete, valorificând expertiza altora dacă se doresc realizări pe deplin, înțelegerea provocărilor de mediu și dezvoltarea de soluții adecvate pentru a avea rezolvări.
Dr. Matteo Gallidabino, Lector de Chimie Legală la King’s College London a adăugat:
„Trebuie să creștem conștientizarea impactului asupra mediului al industriei textile.
Chiar dacă hainele pe care le purtăm sunt compuse din materiale naturale, cum ar fi bumbacul sau lâna, unele dintre fibrele textile din care sunt fabricate își pot găsi drumul în mediu și, potențial, să se acumuleze în organismele vii.
Acestea pot fi foarte dăunătoare și pot avea efecte semnificative asupra biodiversității.”
Abordarea multidisciplinară include o petiție Flipflopi care vizează strângerea unui milion de semnături, cerând o legislație regională care să interzică materialele plastice inutile de unică folosință în Africa de Est, unde se spune că problema a atins proporții „epidemice”.
Material furnizat pentru Science Daily de Universitatea Northumbria
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu