Cel mai vechi loc de pe planeta Pământ este în Venezuela – Muntele Roraima

Muntele Roraima și Muntele Aoyan sunt singurii munți cu vârf plat din Parcul Național Canaima care pot fi urcați de drumeți.
Urcarea sa durează în total trei până la cinci zile, traseul de vârf se află pe o pantă naturală pe stâncile de sud-vest a Muntelui Roraima, nu necesită nici un echipament sau antrenament special, deci este ales de aproape toți turiștii, singura dificultate este că unele pâraie și cascade mici pot deveni dificil de trecut sub ploaie abundentă.
Muntele Roraima este cel mai înalt din lanțul de tepui Pakaraima (munte de vârf) sau platouri din America de Sud. Este situat la joncțiunea dintre Venezuela, Brazilia și Guyana.
Descoperirea europeană a avut loc în 1595, în timpul unei curse spaniole și britanice de a coloniza această parte a Americii de Sud, deși Muntele Roraima fusese locuit de amerindieni de cel puțin 10.000 de ani.
Poetul englez, ofițerul de armată și exploratorul Walter Raleigh l-a descris ca un „Crystal Mountain” incomensurabil care țâșnește din nenumărate cascade.
Prima expediție pe Muntele Roraima a avut loc în 1838, când omul de știință și exploratorul german Robert Hermann Schomburgk l-a observat în timpul unei expediții finanțate de Royal Geographical Society pentru a explora Guyana Britanică (1835-39).
În 1840, guvernul britanic l-a însărcinat să stabilească granițele dintre Guyana Britanică și Venezuela.
Când s-a întors în zonă în 1844 pentru a studia flora locală, a raportat că vârful părea inaccesibil din cauza stâncilor sale falnice.
În 1864, naturalistul și botanistul german Carl Ferdinand Appun și geologul britanic Charles Barrington Brown au ajuns la vârful de sud-est al Muntelui Roraima pentru observație și au propus să urce muntele cu un balon cu aer cald.
Deși stâncile sale verticale îngreunează accesul, Muntele Roraima a fost prima masă mare care a fost escaladată în Podișul Guyanei.
Henry Whiteley, care a studiat păsările din zonă, a observat că vârful poate fi atins dinspre sud cu ajutorul unor frânghii și scări. Apoi, multe expediții formate din botaniști, zoologi și geologi au făcut mai multe expediții pe Muntele Roraima pentru a studia flora și fauna în mare parte necunoscute și condițiile geologice speciale ale zonei.
Foto domeniu public
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu