Cunoaste lumea

Noutăți

Memoria timpului geologic (Video)

  •  
  •  
  •  

Planeta noastră există în Univers de aproximativ 4,5 miliarde de ani, dar măsurarea timpului geologic poate fi făcută de-abia de acum circa 540 milioane de ani.

Geocronologia clasică oferă informații despre durata și timpul în care s-au produs unele fenomene geologice, în urma analizei fosilelor prezente în unele roci.

Însă aceste fosile se găsesc doar în rocile sedimentare, iar pentru celelalte tipuri de roci (magmatice, vulcanice, metamorfice) au fost dezvoltate investigații specifice începând cu a doua jumătate a secolului trecut.

Conferința prof. Mihai Ducea se raportează la cercetări recente care pot stabili cu precizie dacă un anumit fenomen geologic s-a petrecut în urmă cu milioane de ani sau mai recent.

Pornind de la explicația conceptului de vârste izotopice și izotopi radiogenici, prof. Ducea explică teoria dezintegrării radioactive aplicată la geoștiințe, arătând ce fel de măsurători se fac cu spectrometrele de masă și ce presupune procedeul ablației cu laser în stabilirea vârstei rocilor.

Geocronologia se bazează în prezent pe spectrometrele de masă și pe analizele din laboratoarele ultracurate pentru a furniza atât informații geologice de precizie, cât și referitoare la chimismul materialelor.

Iar industria resurselor minerale, studiile despre recurența mișcărilor tectonice și despre schimbările climatice depind de aceste date oferite de geocronologie.

Profesorul Mihai N. Ducea este geolog și specialist în geocronologie, tectonică și petrologie magmatică.

După licențierea în geologie la Universitatea din București, a urmat studiile de masterat la Duke University (SUA) și la California Institute of Technology.

În anul 1998 a devenit doctor în geologie la California Institute of Technology. A urmat un stagiu postdoctoral la Florida International University, iar în anul 2001 a devenit profesor asistent la University of Arizona, parcurgând toate pozițiile academice până la profesor în 2009.

A fost câștigător al bursei „Dida“, China University of Geosciences, Wuhan (2016-2019) și bursier Fulbright (2016-2017).

Din anul 2019 este inclus în clasamentul „Top 2% most cited scientists“, publicat de Stanford University și, de asemenea, în topul 100 cei mai citați oameni de știință în geologie și în geofizică (all time) din Statele Unite, începând cu cea mai recentă clasificare (2022) în Academics Analytic.

Din anul 2011 este cercetător asociat al Universității din București și începând cu 2021, profesor al Facultății de Geologie și Geofizică, Universitatea din București.

În prezent coordonează laboratoare izotopice din ambele universități, Arizona și București.

A condus proiecte geologice în marile zone muntoase ale planetei ca Anzii, Carpații, Himalaya și Tibet și a fost director pentru numeroase proiecte de cercetare fundamentală de tectonică globală, petrologie magmatică și geochimie izotopică, cele mai multe fiind finanțate de National Science Foundation din Statele Unite.

Este editor-șef al „Geological Society of America Bulletin“, una dintre cele mai prestigioase reviste de geoștiințe.

Este Fellow al Societății Geologice a Americii și al American Geophysical Union, iar în anul 2011 Academia Română i-a decernat premiul „Ludovic Mrazec“.

Academia Română


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii