Cunoaste lumea

Noutăți

Ceasul digital

  •  
  •  
  •  

Primul ceas de buzunar digital a fost invenția inginerului austriac Josef Pallweber, care și-a creat mecanismul „sărit-ora” în 1883.

În loc de un cadran convențional, ora-sărită prezenta două ferestre într-un cadran emailat, prin care orele și minutele sunt vizibile pe discurile rotative. Mâna a doua a rămas convențională.

Până în 1885, mecanismul Pallweber era deja pe piață în ceasurile de buzunar de la Cortébert și IWC; contribuind probabil la ascensiunea ulterioară și succesul comercial al IWC.

Principiile mișcării cu ora de săritură Pallweber au apărut în ceasurile de mână prin anii 1920 (Cortébert) și sunt încă folosite astăzi (Chronoswiss Digiteur).

În timp ce inventatorul inițial nu avea o marcă de ceasuri în acel moment, numele său a fost reînviat de atunci de un producător de ceasuri nou înființat.

Ceasurile Platon au folosit o idee similară, dar un aspect diferit. Aceste piese înfășurate cu arc constau dintr-un cilindru de sticlă cu o coloană în interior, pe care se lipeau mici carduri digitale cu numere imprimate pe ele, care se răsturnau pe măsură ce trecea timpul.

Ceasurile Platon au fost introduse la Târgul Mondial din St. Louis în 1904, produse de Ansonia Clock Company. Eugene Fitch din New York a brevetat designul ceasului în 1903.

Cu 13 ani mai devreme, Josef Pallweber a brevetat aceeași invenție folosind carduri digitale (diferit de brevetul său din 1885 folosind discuri mobile) în Germania (DRP nr. 54093). Fabrica germană Aktiengesellschaft für Uhrenfabrikation Lenzkirch a realizat astfel de ceasuri digitale în 1893 și 1894.

Cel mai vechi brevet pentru un ceas cu alarmă digital a fost înregistrat de D.E Protzmann și alții la 23 octombrie 1956, în Statele Unite.

Protzmann și asociații săi au brevetat, de asemenea, un alt ceas digital în 1970, despre care se spunea că folosea o cantitate minimă de piese mobile.

Două plăci laterale țineau numere digitale între ele, în timp ce un motor electric și un angrenaj cu came în exterior controlau mișcarea.

În 1970, primul ceas de mână digital cu afișaj LED a fost produs în masă. Numit Pulsar și produs de Hamilton Watch Company, acest ceas a fost sugerat cu doi ani înainte, când aceeași companie a creat un prototip de ceas digital pentru 2001 de la Kubrick: A Space Odyssey.

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii