Cutremurele adânci ar putea dezvălui secrete ale mantalei Pământului

Un nou studiu de la Universitatea din Chicago sugerează că ar putea exista un strat de rocă surprinzător de fluidă care înconjoară Pământul, chiar în partea de jos a mantalei superioare.
Descoperirea a fost făcută prin măsurarea mișcării persistente înregistrate de senzorii GPS pe insule, în urma unui cutremur profund din Oceanul Pacific, lângă Fiji.
Publicat pe 22 februarie în revista Nature, studiul demonstrează o nouă metodă de măsurare a fluidității învelișului Pământului.
„Chiar dacă mantaua formează cea mai mare parte a Pământului, sunt încă multe despre care nu știm despre ea”, a spus Sunyoung Park, geofizician la Universitatea din Chicago și autorul principal al studiului.
„Credem că putem învăța mult mai multe utilizând aceste cutremure profunde ca o modalitate de a analiza aceste întrebări”.
Examinând modul în care Pământul s-a deformat de-a lungul timpului, au găsit dovezi ale unui strat de aproximativ 50 de mile grosime care este mai puțin vâscos (adică, „mai curgător”) decât restul mantalei, așezat în partea de jos a stratului superior al mantalei.
Cercetătorii cred că acest strat se poate extinde pe întregul glob.
Acest strat cu vâscozitate scăzută ar putea explica și alte observații ale seismologilor care sugerau că există plăci de rocă „stagnante” care nu se mișcă foarte mult, situate în jurul aceleiași adâncimi în partea de jos a mantalei superioare.
„A fost greu să reproduc acele caracteristici cu modele, dar stratul slab găsit în acest studiu face ca acest lucru să fie mai ușor”, a spus Park.
De asemenea, are implicații asupra modului în care Pământul transportă căldura, ciclează și amestecă materiale între crustă, miez și manta de-a lungul timpului.
„Suntem foarte încântați”, a spus Park. „Sunt mult mai multe de aflat cu această tehnică”.
Material furnizat de Universitatea din Chicago
Original scris de Louise Lerner
Foto Monika, Pixabay
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adauga un comentariu