Cunoaste lumea

Noutăți

Doi din trei ghețari vor dispărea până în 2100

  •  
  •  
  •  

Profesorul David Rounce a condus un studiu internațional pentru a obține noi proiecții ale pierderii de masă a ghețarilor de-a lungul secolului în diferite scenarii de emisii.

Proiecțiile au fost agregate în scenarii de schimbare globală a temperaturii pentru a sprijini discuțiile de adaptare și atenuare, cum ar fi cele de la recenta Conferință a părților a Națiunilor Unite (COP 27).

Lucrările sale au arătat că lumea ar putea pierde până la 41 la sută din masa totală a ghețarilor în acest secol – sau chiar 26 la sută – în funcție de eforturile actuale de atenuare a schimbărilor climatice.

Mai exact, Rounce și echipa sa au descoperit că, într-un scenariu viitor, cu investiții continue în combustibili fosili, peste 40% din masa glaciară va dispărea în decursul secolului și peste 80% din ghețari ar putea dispărea.

Chiar și în cel mai bun caz, scenariu cu emisii scăzute, în care creșterea temperaturii medii globale este limitată la +1,5° C față de nivelurile preindustriale, peste 25% din masa glaciară va dispărea și aproape 50% din ghețari ca număr sunt proiectate să dispară.

Majoritatea acestor ghețari pierduți sunt mici (mai puțin de un km2) conform standardelor glaciare, dar pierderea lor poate avea un impact negativ asupra hidrologiei locale, turismului, hazardelor ghețarilor și valorilor culturale.

Munca sa oferă un context mai bun pentru modelarea ghețarilor regionali și speră că va încuraja factorii de decizie în domeniul climei să scadă obiectivele privind schimbările de temperatură dincolo de pragul de 2,7 ° C pe care se preconizează că îl vor atinge angajamentele de la COP-26.

Regiunile glaciare mai mici precum Europa Centrală și Vestul Canadei și Statele Unite vor fi afectate în mod disproporționat de creșterea temperaturilor cu peste 2 ° C.

La o creștere de 3 ° C, ghețarii din aceste regiuni aproape dispar complet.

Modelul este, de asemenea, calibrat cu o cantitate fără precedent de date, inclusiv observații individuale ale schimbărilor de masă pentru fiecare ghețar, care oferă o imagine mai completă și mai detaliată a schimbării masei ghețarilor.

Utilizarea supercalculatoarelor a fost astfel esențială pentru a sprijini aplicarea metodelor de calibrare de ultimă generație și a ansamblurilor mari de diferite scenarii de emisii.

Material furnizat de Colegiul de Inginerie, Universitatea Carnegie Mellon.

Original scris de Dan Carroll

Foto domeniu public


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii